16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Нелеп спор за гол престъпник в Съдебната палата

Апелативен съд Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража на Иван Николов. Той е разследван за две тежки умишлени престъпления – изнасилване и убийство на жена, британски поданик. На 01.08.2015 год. срещу него са повдигнати две обвинения. В това, че в село Маломир, област Ямбол се съвкуплил с 68-годишна жена, като я принудил към това със сила и деянието представлява особено тежък случай, и че умишлено я умъртвил. Убийството е извършено с особена жестокост и с цел да бъде прикрито другото деяние.

 

Снимка: Елена Фотева/ 24chasa.bg

На 04.08.2015 г. Окръжен съд Ямбол е взел спрямо Николов първоначална мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека. Днес в съдебната зала той заяви, че не е познавал пострадалата и никога не е контактувал с нея. „Готов съм да съдействам изцяло на разследващите органи, за да се установи и докаже истината“, каза той и отрече да е извършил престъпленията.

Адвокатът на Николов поиска налагане на по-лека мярка на подзащитния й като посочи, че определението на Ямболския окръжен съд е незаконосъобразно и необосновано. Тя пледира, че по делото липсват доказателства, от които да се направи извод за авторството на деянията. Според нея заключението на извършената ДНК експертиза е с противоречиви изводи и не дава отговор на въпроса дали Николов е извършил тези престъпления. Намерените дрехи на местопроизшествието, които са били обект на изследване, тя твърди, че обвиняемият е изхвърлил същия ден на сметището, след като бил скъсал по време на работа и няма как той да си е тръгнал гол от там, след като е извършил престъпленията. В подкрепа на своята теза тя посочи и свидетелски показания, от които ставало ясно, че в периода на извършване на деянията Николов е отишъл на гости у съсед, бил е пиян и е заспал, като си е тръгнал от къщата след 24:00 часа.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като се мотивира с тежестта на повдигнатото  обвинение и високата степен на обществена опасност на деянията, за които Николов е привлечен да отговаря. Държавното обвинение обърна внимание, че той е осъждан многократно, включително и за тежки умишлени престъпления, за които са му определяни ефективни наказания лишаване от свобода. Според прокурора по делото има достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъпленията.

Апелативен съд Бургас като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и становищата на страните, потвърди определената на Николов мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът установи, че той е привлечен като обвиняем за тежки умишлени престъпление. За тях са предвидени  наказания лишаване от свобода от 10 до 20 години и съответно от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Въпреки че разследването е в начален стадий, съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните многобройни доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията – изнасилване и убийство.  Водещ мотив за съда при потвърждаването на определението на първата инстанция е изготвената ДНК експертиза върху намерените вещи, чието заключение показва наличие на клетъчен материал от обвиняемия и пострадалата. Съдът прие, че съществува реална опасност Иванов да се укрие или да извърши престъпление, предвид обремененото му съдебно минало.

Определението, с което Апелативен съд Бургас потвърди наложената на Иванов мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук