18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Немска и австрийска музика “MAGIC”

От  16 до 18 април Бургас  ще бъде домакин на  Международния  конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика “MAGIC”. Той се организира от  от  Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ и УН „Родни звуци” със съдействието на Министерство на културата, Община Бургас и Областна администрация  Бургас. Конкурсът се провежда под патронажа на Кмета на Община Бургас. 

“MAGIC” е създаден точно  преди 20 години, провежда се през една година и това ще бъде неговото единайсто издание. В престижния форум тази година ще вземат участие над 130 млади инструменталисти от България, Турция, Русия и Ирландия, разделени в четири възрастови групи. 25 са младите бургаски музиканти, които ще се представят в конкурсната програма в спор за призовите места.

Председател на професионалното жури  ще бъде  проф. д-р Димитър Момчилов, който е ректор на  Националната музикална академия  „Проф.Панчо Владигеров“. Заедно с него изпълненията на талантите ще се оценяват  още от възпитаникът на бургаското музикално училище Иван Дончев, който  преподава пиано в Музикалната академия „Пренесте“ в Рим и е гост- професор на курсовете по докторат в град Асколи. Води редовно майсторски класове в България, Италия, Англия, Япония и Южна Корея.

В журито ще работят  и  Верустиния Щур-Овчинникова, която е  представител на прочутата руска цигулкова школа на виртуозния Юрий Янкелевич и  Иля Овчинников  представител на руската школа за пианисти «Хенрих Нейгауз».

 Към тях ще се присъединят доц. Маргарита Кръстева-преподавател по пиано и чембало в Национална музикална академия “Панчо Владигеров”, Павел Златаров – един от  най-ярките представители на младото поколение български цигулари, както и проф. д-р Сава Д. Димитров, който  преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”.

В състава на журито влизат и  проф. д-р Татяна Кърпарова, която е  ръководител на катедра „Медни духови и ударни инструменти” в  Национална Музикална Академия „Проф. П. Владигеров” – София и челистът Христо Танев , който е  член на Квартет Димов, както и преподавател в Национална Музикална Академия и Нов Български Университет.

Освен І, ІІ и ІІІ награда във всяка възрастова категория ще бъдат връчени и 18 едногодишни стипендии от Министерството на Културата. По традиция ще бъде присъдена награда на Патрона на Конкурса – Димитър Николов – кмет на Община Бургас.

За първи път тази година  Международната благотворителна фондация «VIRTUSARTS» и  Асоциацията на лауреатите на Международния юношески конкурс „П. И. Чайковски“ ще присъдят специална награда и тя ще е участие без предварителен подбор  в IX Международен юношески конкурс „П. И. Чайковски“.

Кулминацията в програмата  на  това издание на “MAGIC”  ще бъде Гала-концертът на членовете на журито, който ще се състои на 17 април от 19 часа в залата на Областна администрация.

Днес, 14 април от 18 часа в  Концертната  зала на Музикалното училище ще бъде третата заключителна част на поредицата Музиката на Великите класици. На сцената ще се представят бургаските музиканти, които ще вземат участие в единайстото издание на Международния  конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика “MAGIC”.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук