17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Ненчев в Малко Търново: Подготвяме дългосрочна мисия, положението не е оптимистично

350 души са били задържани на българо-турската граница само за месец. Това стана ясно след посещението на министъра на отбраната Николай Ненчев в Малко Търново. Той се срещна с военнослужещи, за да се запознае с изпълнението на плановете и задачите по усилването на държавната ни граница. 

У нас се подготвя дългосрочна мисия, провокирана от нестабилната обстановка в страните, от които се захранва бежанския поток към Европа, стана ясно от думите на Ненчев. Той обаче не пожела да коментира подробности за акцията:

Ще направим всичко възможно, както и до сега да отговорим на всички предизвикателства и да гарантираме сигурността на българските граждани. Проблемът с бежанците е проблем, които пряко застрашава националната ни сигурност и ще бъдем отдадени на това“, каза министър Ненчев. 

Ненчев припомни, че правителството отпусна допълнителни 20 млн. лева за довършването на преградното съоръжение с Турция. Той не се ангажира с краен срок за завършването на оградата. Според министъра на отбраната, въпреки, че граничното съоръжение все още не покрива цялата дължина на българо-турската граница, не се налага командироването на допълнителни служители в пограничните райони. При нужда обаче, страната ни разполагала с план за действие.

„Имаме подготвени около 2 000 души, които само в рамките на няколко часа могат да бъдат организирани и командировани по границата“, обяви Ненчев. 

В Малко Търново той коментира, че до момента в управляваното от него ведомство не е обсъждан въпросът с изграждането на допълнителни бежански центрове у нас.  Освен работата по охрана на българската граница той не пропусна да инспектира и униформите, с които работят силите ни предвид наближаващата зима. Министърът определи граничарите ни като изключително мотивирани и се ангажира лично да съдейства за разрешаването на проблемите, които срещат в работата си – касаещи предимно условията на труд.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук