18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Непоказвани рисунки на Георги Баев в новата къща-музей

Лични вещи и рисунки на големия бургаски художник Георги Баев, които не са показвани до момента, ще станат част от фонда на едноименния музей, който предстои да бъде открит на 6 декември тази година.  

Ценните произведения на изкуството, сред които и 13 картини, бяха дарени на Община Бургас от сина на художника – адвокат Иво Баев. Към фонда на музей  „Георги Баев“ ще бъдат включени и портрети на художника, рисувани от арх. Неделчо Карабелов и Димитър Киров. Сред дарените вещи са грамоти и дипломи, присъждани на Баев през годините, включително и Хердеровата награда на Виенския университет, както и  палитра, четки и бои от ателието на именития художник.

„Творчеството на Георги Баев е част от вечния културен капитал на Бургас. Особенно съм щастлив, че по този начин неговите творби ще бъдат достъпни за много хора, а къщата–музей ще бъде едно артпространство, където ще се случват различни прояви и ще се развиват млади таланти. Сигурен съм, че музеят ще бъде една от най-посещаваните забележителности в града и региона.“. Това заяви кметът Димитър Николов, след като прие дарението от името на Община Бургас.

За откриването на музея на 6 декември ще пристигне министърът на културата Петър Стоянович, представители на Националната художствена галерия и фонд „13 века България“, колеги и приятели на Георги Баев от цялата страна.

В момента експозицията се подрежда от екипа на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. До дни в Бургас ще пристигне и акад. Светлин Русев, който, освен че ще консултира подреждането на експозицията, ще предаде свои текстове от откриването на изложби на Георги Баев през годините.

Къщата на ул. „Демокрация“ 6, в която е разположен музей „Георги Баев“, беше изцяло обновена от Община Бургас. Експозицията ще бъде разположена на два етажа, обновен е и вътрешният двор, като идеята е там да се провеждат културни събития през лятото.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук