13.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Несебър и Сафранболу подписаха споразумение за сътрудничество

По покана на кмета на Сафранболу д-р Неждет Аксой на посещение в Република Турция бе официална делегация на Община Несебър. Тя бе водена от кмета на Общината Николай Димитров, като в състава й бяха включении и тримата му заместници: Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев.

 

Целта на несебърската визита бе подписване на споразумение за популяризиране на културния туризъм и развитие на сътрудничеството между двете общини. Делагацията бе посрещната лично от кмета на Сафранболу, като по това време бе прекъснато заседанието на местния общински съвет. След опознавателната среща между двамата кметове, несебърският гост поднесе кратко приветствие към съветниците от местния парламент и ги информира за целта на несебърската визита.

 

На другия ден бе подписан и самият мемерандум между двете общини.С него те се задължават да насърчават настоящото и бъдещето развитие на отношенията между двата града, намиращи се под егедата на ЮНЕСКО, в сферата на туризма, културата, историята и спорта.

 

Представителите на Община Несебър бяха приети и от каймакамина на Сафранболу Гьокхан Азджан. По време на срещата в присъствието на тримата си заместници, кметът Николай Димитров разказа накратко за целта на посещението, а по време на разговорите, които продължиха близо час, бяха обсъдени и допълнителни възможности за сътрудничество между общините Несебър и Сафранболу.

 

Сътрудничеството между двата града и общини датира от 2001 г., когато официални представители на Сафранболу участваха в международния симпозиум за опазване на градовете от Югоизточна Европа, включени в списъка на Световното наследство, който се проведе в Несебър.

 

Сключеното споразувение отразява желанието на двете страни за много по-активно сътрудничество, за което има блаприятни предпоставки. Възможностите за това ще бъдат обсъдени и конкретизирани при посещението на турска делегация в Несебър.

 

В чест на несебърската делегация каймакаминът и кметът на Сафранболу дадоха официална вечеря, на която присъстваха и общинските съветници, а кметът Димитров се възползва от възможността, благодарейки за оказаната чест, да покани официална делегация от Сафранболу да гостува в Несебър.  

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук