11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Несебър може да е домакин на конгрес на градовете със световно наследство през 2107г.

Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство /ОГСН/- Денис Рикард посети Несебър, за да се запознае отблизо с новата визия на града, както и с опазването на културно-историческото наследство в града на ЮНЕСКО. Той бе посрещнат от кмета на Несебър – Николай Димитровпред портите на Стария град, след което беше проведена работна среща в Археологическия музей. На официалната визита присъстваха още зам. кмет „Бюджет и финанси“ – Иван Гургов, зам.кмет „Туризъм и търговия“ – Лазар Япаджиеви от началник отдел „Несебър – Световно наследство“ – Златин Чаушев.

След посещението на част от дипломатическия корпус, това е поредната визита на високо равнище, на която беше обсъдена възможността Несебър да се кандидатира за домакин на Световния конгрес на Организацията на градовете Световно наследство, през 2017г.

„Конгресите са два типа – регионален и световен. Несебър е напълно достоен и има възможност да е домакин на регионален конгрес, поради близостта на летището, инфраструктурата, която отговаря на изискванията и легловата база за настаняването на достатъчно гости. От това, което видях досега, мисля че градът е напълно достоен дори за световен конгрес“.

Денис Рикард каза още, че усетил самочувствието на месните хора, които осъзнават че живеят в град с богато културно наследство и помагат на местната администрация в мисията и да го съхрани и опази. Генералният секретар на Организацията на градовете Световно наследство премина по новия културно- исторически маршрут -„Духовен път”, който обхваща реставрираните и отворени за посещение църкви в града на ЮНЕСКО.

Рикард остана впечатлен от отличното състояние на паметниците на културата и от усилията на общината да търси пари по европейски програми и с помощта на фондация „Левентис”, за обновяване на древните храмове. Гостът разгледа и новата сграда на кметство, чиято фасада е точно копие на старото кметство на Несебър, строено през 1927г.

Организацията на градовете световно наследство е основана на 8 септември 1993 в град Фес, Мароко. В организацията членуват 250 града, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, а Несебър е единственият български град в този списък, един от основателите на организацията. Визитата завърши с размяна на подаръци. Денис Рикард получи книга с историята на Несебър и филм за 30-години Несебър в ЮНЕСКО. От своя страна той подари на кмета на Несебър кленов сироп, който се прави в неговата родна страна Канада.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук