17.1 C
Бургас
петък, май 24, 2024

Несебър на протест срещу концесията на пристанището

Протест срещу концесията на пристанището в Несебър организират утре-7 февруари  от Сдружение” Месамбрия Понтика”, съобщи за zonaburgas.bg  неговият председател Георги Карачев. Местните хора ще излязат в 10 часа пред портите на Стария град, за да изразят своето несъгласие с решението на правителството, което в края на декември  определи фирма „Видмар”  за концесионер на пристанищния терминал. Фирмата предложи размерът на годишното концесионно плащане да бъде в размер на 23 хил. евро без ДДС. Предвидените инвестиции за срока на концесията са в размер на 2,886 млн. лв., от които 854 хил. лв. за първите десет години.

„Концесията е само в интерес на този, който е получава. На порта започва да се строи магазин, ресторант и хотел. Цялото това строителство ще застраши статута на Несебър като град на ЮНЕСКО и след три месеца световната организация ще ни извади от списъка на градовете със световно и културно наследство”, заяви Карачев. Протестът ще бъде подкрепен и от рибарско сдружение” Мена”. Рибарите са притеснени, че новият концесионер ще изхвърли корабите им от пристанището, тъй като в него ще акостират само луксозни яхти.

Протестиращите излизат с плакат с цитат на Хр. Смирненски- „Наведена глава, сабя не е сече”.

Пристанището в Несебър  е единственото пасажерско по Южното Черноморие, което в момента може да приема круизни лайнери. През миналото лято са посрещнати 15 пасажерски кораба повече от Варна.  

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук