19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Несебър отбеляза своя празник със зрелищното светлинно шоу и 3D mapping

Eдинственият български град, вписан в престижната листа на ЮНЕСКО отбеляза своя празник така, че дълго ще се говори за неговата пищност и неповторими емоции. Несебър поднесе на гражданите и хилядите си гости много изненади, музика и голяма доза свежо настроение. Всичко това се осъществи с общите усилия на кмета на община Несебър – г-н Николай Димитров, на Общинска администрация –Несебър и доброволческата помощ на над 50 души.9537

По традиция в навечерието на светлия празник се проведена Вечерна литургия /бдение/ в храм „Св. Успение Богородично” и Тържествено литийно шествие, на които се стекоха множество миряни. След това община Несебър зарадва своите граждани и гости с концерт на обичаните дует „Ритон“. Стана традиция на 14 август да се отличават хората, допринесли за добруването и просперитета на Несебър. Припомняме ви, че тази година признание за работата си получиха: Иван Ненков – поет, сатирик, музикант общественик, автор на някои от най-емоционалните песни на различни български изпълнители и групи; Неделчо Богданов – аниматор, по-известен като създател на анимационната поредица   „Българ“ и пълнометражен филм със същото име; Дафа Налбантова  – ръководител на ФФ „Българка“ при НЧ „Яна Лъскова 1905“ – Несебър, състав, представил по достоен начин града и читалището  на сцената на Международната туристическа борса в Хожув, Полша,  и на Международния фолклорен фестивал в Римини, Италия;  Вера Александрова – ръководител на ФФ „Македонка“ (при същото читалище), групата, която тази година спечели престижната награда – „Представителен фолклорен ансамбъл на СIOFF –България” (Международна културна организация на фолклорните фестивали под егидата на ЮНЕСКО и Никола Абрашев, председател на Клуб по спортни танци „Несебър“, чийто възпитаници през тази година донесоха на Несебър множество златни, сребърни и бронзови медали и прославиха името му у нас и в чужбина.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На празничния концерт сред публиката, която изпълваше както амфитеатъра, така и околното пространство, бяха и кметът Николай Димитров и неговия колега от побратимения на Несебър град Волоколамск (Русия) – Евгений Гаврилов. Малко преди дует „Ритон“ да изпълнят някои от най-обичаните си песни, г-н Димитров поднесе кратко приветствие, посветено на Деня на Несебър. Концертът на 14 август беше изпълнен с усмивки, сълзи на щастие и емоция, за която е трудно да се разкаже, защото трябва да се съпреживее.

 

Програмата на 15 август започна с Тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично”, където през целия ден миряни препълваха храма, за да се поклонят пред иконата на Божията Майка и да запалят свещ за здраве.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Малко по-късно бе даден и стартът на 7-я поред плувен маратон „Несебър“ от северното пристанище в стария град. 62 участници се включиха в спорното събитие, сред които и създателят на анимационната поредица   „Българ“ Неделчо Богданов. Състезателите имаха задачата на обиколят, плувайки, Стария Несебър, като разстоянието, което трябваше да преодолеят бе около 2,5 км. Финалът на бе на Морска гара. Победител при мъжете в маратона стана Венцислав Айдарски с време 25 минути и 9 секунди, при жените най-бърза бе Нина Рангелова, която спря хронометъра на 26 минути и 7 секунди. Най-малкият състезател бе на 7 години – Ангел Ангелов, а най-опитният бе Костадин Костов на 56 г. Лично кметът Николай Димитров и зам.-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев наградиха отличените. Всички участници на финала на официалната част от плувния маратон си направиха снимка за спомен.

 

52183По традиция, в 11 часа пред крепостните стени на Стария град, беше вдигнат националния флаг от представителна част от Военноморския флот – матроси от Военноморска база Атия. На събитието присъстваха кметът на община Несебър – Николай Димитров, председателят на Общински съвет Несебър – Благой Филипов, заместник-кметовете Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, секретаря на община Несебър Стойко Стоянов, представители на Общинска администрация, общественици и др. Специални гости на празника на Несебър бяха и кметовете на побратимените с Несебър градове Сафранболу – Неждет Аксой, и Волоколамск- Евгений Гаврилов, които също присъстваха на ритуала по издигане на националния флаг. Домакинът Николай Димитров не пропусна да поздрави жителите и гостите на града, като припомни, че днешният празник е кулминация в летния културен календар на Несебър. Г-н Димитров в обръщението си подчерта, че „от няколко години Общинската администрация превърна Деня на Несебър в културно и атрактивно събитие по Южното ни Черноморие, на което идват хиляди гости от цял свят, обединени от желанието да се веселят заедно. Градът на ЮНЕСКО за пореден път ще се превърне в една голяма открита сцена на изкуствата.“ Той не пропусна поздрави и всички, носещи името на Божията Майка.

11910946_10153684579917240_233540617_n

В празничния ден хит стана играта за ориентиране и откриване на елементи от архитектурата на Стария Несебър – „NessebarRocks“. Над 500 участници-мести и туристи, българи и чужденци, се включиха в забавното предизвикателство, което бе възнаградено със закачливи награди и, разбира се, с много снимки за спомен.

В късния следобед започнаха „Игрите на смеха“, които превърнаха Южния парк в творческа работилница за кукли, шапки и какво ли още не. Малки и големи сръчковци майсторяха съсредоточено, а най-сполучливите творения дори бяха фотографирани от своите създатели.

Опашка от чакащи за автографи се изви преди началото на тийн партито с „Революция Z“, които позираха за множество снимки със свои фенове, а после направиха фурор на едно от най-красивите места, свързващи новия със стария град- Порт Несебър. Не по-малко емоционален, бе и концертът на амфитетъра, където публиката се наслаждаваше на изпълненията на  солисти от Държавна опера – Бургас, които развълнуват сърцата на любителите на класиката с незабравимо изпълнение на популярни оперно-оперетни класики и импровизации.

Кулминация в празничния 15 август бе последният концерт на издигната сцена пред Крепостните стени, за да се насладят на невероятните изпълнения на динозаврите на българската рок музика: Иван Лечев (ФСБ), Дони, Анатоли Георгиев (Ахат), Александър Филчев (Б.Т.Р.), Атанас Пенев, Иван Калфов, Илия Диков, Славчо Николов (Б.Т.Р.), които изпълниха някои от най-великите парчета от българския и световен рок, а публиката припяваше с тях и не искаше да слизат от сцената. С приключването на концерта, пред хилядите хора, излезе кметът на община Несебър Николай Димитров. Той поднесе своето празнично обръщение към хилядите хора, дошли да съпреживеят емоцията на празнуващия полуостров. В словото си градоначалникът обясни лайтмотивът на тридневните събития, посветени на Деня на Несебър, честити имения ден на всички, носещи името на Божията Майка и не пропусна да благодари на всички, ангажирани с провеждането на празника.

Вечерта завърши със зрелищното светлинно шоу и 3D mapping на Крепостните стени под наслов „Сподели Несебър“. В полунощ, точно както обещахме, небето бе огряно от впечатляваща заря.

 

Днес, последният ден от празничните дни, сцената на амфитеатъра ще бъде огласена от филмова музика в изпълнение на Оркестър на Държавна опера – Бургас и техният концерт „Цигулката в киното“. Ще има и повторение на спектакъла „Сподели Несебър“ от предната вечер, а денят ще завърши с прожекция на открито пред Крепостните стени на култовия български филм „С деца на море“.

 

Припомняме ви, че празничните събития са с ретро акцент, защото почитаме в аванс 60- годишния юбилей от обявяването на града за обект от национално архитектурно-историческо значение. Тази годишнина отбелязваме под мотото „Лятото е Несебър“, защото това е посланието на града през първите години, след статута си на обект от национално и архитектурно-историческо значение.

 

По случай празника на Несебър – 15 август, към всички граждани и гости на града поздравителни адреси изпратиха президентът на Република България – г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят – г-н Бойко Борисов, министърът на туризма- г-жа Николина Ангелкова, кметът на Орхид, г-н Никола Бакрачески, кметът на община Приморско – д-р Димитър Германов, кметът на община Поморие – г-н Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Димитровград – г-н Стефан Димитров, командирът на Военноморските сили – контраадмирал Митко Петев и председателят на Синдиката на българските учители – д. ик. н. Янка Такева.

 

Всичко за празника на Несебър: facebook.com/ShareNessebar

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук