13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Несебър отбелязва 30-години в ЮНЕСКО с изложба на най-дългогодишния кмет

С откриване на изложба на най-дългогодишния кмет на Несебър- Васил Киров ще бъде отбелязана 30-годишнината от членството на града в ЮНЕСКО. Именно по времето на втория мандат на Васил Киров Несебър е вписан в световното културно наследство. Преговорите за започват на шести и завършват на осми декември късно вечерта. Официалният документ е от 9 декември 1983 година. Тази година Васил Киров отбеляза 80-годишен юбилей и за първи път показва своите картини.

Изложбата е озаглавена „Философът, който рисува” и ще бъде открита на 9 декември/ понеделник/ от 17.30 часа в Демонстрационен център на занаятите.

Васил Киров ще покаже 33 графични портрета, между които и няколко автопортрета, рисунки и етюди. Киров завършва философия, след неуспешно кандидатстване в Художествената академия, но рисуването си остава голямата му страст.

Васил Киров е бил кмет на Несебър общо 14 години, в два различни и важни периода за развитието на града. Първият – 1962- 66 г., когато започва развитието на Несебър като туристически град и вторият период от 1981 – 90 г., когато Несебър, през 1983г., става град на ЮНЕСКО.

Васил Киров и до сега казва, че това е колективна заслуга на много институции и музейни работници.

С развитието на Слънчев бряг и потокът на туристи към Несебър Васил Киров е трябвало да взема важни решения за запазване на старините и превръщането на града в притегателен център с богатото си историческо наследство.

Киров често в своите спомени се връща в началото на 60-те години като казва, че тогава Несебър е бил една тъжна хубост. Паметниците са били почти скрити от стари постройки, рухнали сгради и руини. Трябвало е да се разчистват районите около църквите от стари бараки и да се отчуждават къщи, а  тези непопулярни мерки често са били в конфликт с местните хора.

Васил Киров казва, че е изключително трудно  в един жив град да се съхраняват старините и да се балансира между интересите на местните жители, които са свързани с развитието на туризма и със съхраняването на старините на Несебър като град на ЮНСКО. Той приветства инициативите на сегашната управа на Несебър за реставрация на църквите в града, за непрекъснатите археологически проучвания и за приемането на Плана за управления на Стария Несебър.

Датата 9 декември е избрана и за запалването на Коледните светлина на Несебър. Кметът Николай Димитров ще запали светлините на елхата в 17.30 часа пред Пощата в новата част на града. Ще има и концерта на децата от Общински детски комплекс.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук