21 C
Бургас
вторник, май 28, 2024

Несебър показва ценни артефакти в столицата

За първи път едни от най-ценните експонати на музей „Старинен Несебър“ бяха показани на официалното откриване на изложбата „Сенки от отвъдното. Древния Некропол на Несебър“ в София. Домакин на събитието бе Националният археологически институт с музей, който бе препълнен с представители на политическия елит, експерти в областта на културното наследство, общественици, представители на артистичните среди – все приятели на Несебър.izlojba3.jpg Началото на културната проява дадоха директорът на НАИМ доц. Маргарита Ваклинова и кметът на община Несебър Николай Димитров в присъствието на министър Божидар Димитров, зам.-министър Тодор Чобанов, областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

 izlojba21.jpg

 Доц. Ваклинова не пропусна да отбележи, че тази изложба е резултат от съвместните усилия на екипа от археолози и разбира се, с подкрепата на общинското ръководство, финансирало разкопките. От своя страна градоначалникът на Несебър даде пример, как трябва да се пази и цени културно-историческото наследство и сподели, че се работи активно с младото поколение да бъде отговорно и да се отнася с уважение към хилядолетната история и култура на своя град. Ръководителите на разкопките доц. Анелия Божкова от НАИМ и Петя Кияшкина – директор на музей „Старинен Несебър“, се превърнаха в гидове на гостите и разказаха в детайли за многобройните артефакти, открити в Некропола на древна Месамбрия.

izlojba1.jpg 

Изложбата, която за първи път представя Несебър, връща времето назад във вековете и разказва за непознатия досега живот на древните му жители. Всеки, който иска да се докосне да миналото на единствения град в България, включен в листата на Световното културно наследство на ЮНЕСКО ще има възможност да посети експозицията „Сенки от отвъдното. Древния Некропол на Несебър, да края на месец март 2011 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук