14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Несебър помогна на македонски бежанци да започнат нов живот

Едно българско семейство от гр. Прилеп намери убежище в България и е на път да започне нормален живот, след тежки репресии в Македония. Това ще се случи благодарение на помощта на общинската администрация в Несебър и  ръководството на Македонското братство „Тодор Александров“ в морския град. Здравко и Добрила Здравески, които емигрираха в България, заедно с 3-те си деца вече живеят в Бургас, осигурено им е жилище и им се търси работа.. В Несебър е организирана  подписка за набиране на средства за подпомагане на семейството.

Здравески пристигат в края на миналата година, за да спасят живота си от репресивната власт в Скопие, която ги е малтретирала, заради българското им самосъзнание. 47 годишният Здравко Здравески е бивш командос, но като пробългарски настроен скоро е уволнен, разжалван и става жертва на скалъпен с фалшиви обвинения процес. Вкаран е незаконно в затвора с нагласена присъда за 3 години, където е зверски изтезаван..

Семейството на Здравко през цялото време е било тероризирано от властите. За да бъдат оставени намира и да спасят живота си, е трябвало писмено и публично да се откажат от българския си произход и самосъзнание и да декларират, че са „македонци“ по националност.

Петър Колев- председател на ВМРО за Македония заяви днес, че Несебър е първата община в България, която проявява желание да помогне на сем. Здравески.

В момента Здравко Здравески пише книга за своя живот и всичко, което е преживял, като един гражданин на Македония, който не крие и не се страхува от своя български произход.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук