15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Несебър посрещна представители на Международната комисия по военна история

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна делегати по време на 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история, който се провежда у нас. Димитров приветства гостите в прекрасния старинен Несебър, като подчерта, че градът разполага с уникално културно наследство, заради което повече от 30 години е в списъка на градовете Световно културно наследство.

Общината и общинското ръководство съзнава своята отговорност пред света за съхранението и популяризирането на тази хилядолетна съкровищница и полага всеотдайни грижи за опазването на града музей. В края на речта си градоначалникът връчи Почетен плакет на Несебър на вицепрезидента на Международната комисия по военна история – професор Масимо де Леонардис.

Той от своя страна благодари и върна жеста, чрез подарък за спомен и каза, че Несебър много наподобява Венеция и е пленен от красотата му, а лично към кмета Димитров се обърна с думите: „Предизвикателство е да си кмет на този пленителен град с богата история и прекрасни богатства!”.

Професор Масимо де Леонардис, каза и няколко думи за Анджело Ронкали свързани с живота и делото му тук в Несебър, след което Димитров влезе в ролята на гид и показа на професора забележителностите на града. Градоначалника не пропусна да заведе госта си и до пометната плоча на Ронкали, която се намира на крайбрежната улица и носи името му. Чрез нея местната власт изразява своята почит, а надписът й гласи: От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934.

През настоящата година, от 1 до 6 септември, в нашата страна се провежда 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история – организация на Юнеско.  В нея членуват 40 национални комисии от цял свят, повечето от които са заявили участие на свои представители. Дошли се около 150 авторитетни военни историци – генерали, офицери, професори. Конгресът е посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война през 1914г. Представител от българска страна беше Председателя на Българска национална комисия по военна история, проф. Димитър Минчев. Делегатите разгледаха Стария Несебър, Музей Старинен Несебър, а също така изгледаха и филм посветен на 30-години от влизането на града в списъка на градовете Световно културно наследство.

Несебър се превръща все повече в обект на посещения от многобройни туристи и гости, а също така е притегателно място за дипломати и посланици на много страни. Несебър има и дузина договори с градове от други държави, чрез които се осъществява обмен на полезни практики в икономиката, търговията, туризма, културата, образованието и спорта. Последното посещение от такъв характер бе в началото на годината, когато Несебър посрещна част от дипломатическия корпус, както и Генералния секретар на Организацията на градовете Световно наследство – Денис Рикард. Всичко това доказва и потвърждава името му като световна ценност, която всеки трябва да посети и сам и да почувства неговата красота и богатства.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук