11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Несебър празнува на Успение Богородично ! / видео/

Градът на ЮНЕСКО посреща празника си със знамена с лика на Божията майка, покровителка на града, още на провлака между Стария и Новия град.  Образът на Дева Мария е копие на оригиналната икона намерена в църквата „Св. Богородица Елеуса”  в Стария град. В Храм „Св. Успение Богородично”  десетки миряни запалиха по свещ за здраве и благоденствие.

До Археологическия музей десетки туристи се включиха в инициативата”Усмихнат Несебър” и си направиха снимка за спомен от хилядолетния град.

Пред крепостните стени се състоя тържествения ритуал за вдигане националния флаг. Присъстваха кмета на Несебър Николай Димитров, председателят на общинския съвет Румен Кулев , депутати от Бургаски регион, заместник кметове и общински съветници от Несебър. Гости на празника на Несебър бяха още директорът на Областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов и областният управител Вълчо Чолаков.

Легендата на българския цирк Александър Балкански поднесе поздравителен адрес на кмета на града Николай Димитров за дългогодишната подкрепа на цирковото изкуство.

По традиция за празника на Несебър се състоя и традиционния плувен маратон. Въпреки ветровитото време в него се включиха 58 плувци в различни възрастови групи. Те преплуваха два километра в Несебърския зали. При най-малките момичета първа беше Ивона Христова, при момчетата първо място, в първата възрастова категория, спечели Калоян Лефтеров.  При жените първа беше Ивет Шумкова, а при мъжете Тодор Тодоров. Община Несебър награди Петко Михайлов за най-опитен плувец, участвал в плувния маратон.

Довечера целият Несебър се превръща в сцена, където ще има за всеки по нещо.  Кулминацията на вечерта  е музикално-светлинен спектакъл пред Крепостните стени.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук