13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Несебър се побратими с Якутск

Официалната делегация от Якутск беше посрещната пред портите на Стария град. По-късно в зала „Сочи“ бе сключен договор за приятелство и  сътрудничество между Несебър и град Якутск, република Саха – Якутия. Договорът бе подписан от кмета на Несебър Николай Димитров и Ильдар Султанов кмет на общината в Мирнински район.

 Сътрудничеството ще бъде в областта на  здравеопазването, културата, спорта и икономиката. Заради находищата на диаманти Якутия е наричана още диамантената република. Добиват се още злато, природен газ, въглища, живак. Средната температура през януари е -35  градуса и затова Несебър е привлекателен най-вече със слънцето и плажовете, с възможностите за здравен туризъм, призна кметът на Якутск. 

 „Република Якутия се намира в сурови северни условия. За нас е важно, че на територията на Несебър и в цяла България може да се провежда ефективна почивка за нашите жители , да се развива туризъм. У нас също има много интересни, недокоснати от човека места затова те ще представляват интерес както за жителите на Несебър, така и за жителите на Якутия“.

 След официалната церемония по подписването на договора, гостите разгледаха   Музей Старинен Несебър, където се запознаха с историята на древния град. Делегацията от Якутск направи обиколка на историческите забележителности и разгледа църквите в града на ЮНЕСКО и останаха впечатлени от Несебър .

 Програмата на делегацията ще продължи утре  с кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени конкретни бъдещи проекти.

 По-късно гостите ще посетят Поморие, където ще се запознаят с възможностите за лечение на професионални заболявания. Предвидено е посещение на болницата за рехабилитация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук