13.2 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Несебър с дълбоководно заустване преди пика на сезона

По-чисто море това лято в Несебърския залив. От днес пречистените отпадъчни води на ще бъдат отвеждани на 2,5 км. навътре в морето.  Вече е факт дълбоководно заустване, което е етап от цялостното разширението на Пречиствателна станция в Равда, която ще бъде готова наесен.  Обектът днес беше открит от кмета на Несебър Николай Димитров, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на общинския съвет Благой Филипов и шефът на ВиК Бургас Ганчо Тенев. Съоръжението е уникално за България, тъй като тръбите, които ще отвеждат отпадъчните води ще бъдат две.

В рамките на проекта, който се реализира по  ОП „Околна среда“, ще бъдат изградени и 22 км нови довеждащи колектори и три нови канално-помпени станции. Обновената база ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда и Тънково, с капацитет да бъдат включени и Каблешково и Ахелой.

Стойността на проекта е 95,8 млн лева , като съфинансирането  от община Несебър в размер на 2 910 173 лв. Пречиствателната станция в Равда се реконструира и модернизира за 222 000 еквивалент жители. Разширението на пречиствателната станция и дълбоководното заустване са изключително важни за развитието на Несебър – това е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон, продължава и инвестирането в недвижимите имоти. Община Несебър ще кандидатства за финансиране от ДФ „Земеделие”, за да изгради и локална пречиствателна станция на по-малките населени места в общината.

Кметът на Несебър днес инспектира на място как върви строителството на пречиствателната станция в Равда, за да се увери, че сроковете за окончателното завършване на обекта ще бъдат спазени.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук