13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Премахва се общинската алейна търговия в Стария Несебър

Несебър е готов за новия мониторинг на ЮНЕСКО, изпълнили сме всички предписания, заяви кметът на Несебър Николай Димитров. В края на октомври емисари на световната организация за опазване на културното наследство ще посетят Стария град. Последното решение, което взе местният парламент е да премахне сергиите от улиците и тротоарите. Премахва се само общинската алейна търговия в Стария Несебър. Решението е взето по препоръка на ЮНЕСКО.

 Николай Димитров беше категоричен, че не се ликвидира изцяло търговията в Стария Несебър. Павилионите остават, а сергиите могат да бъдат вкарани в дворовете, но обликът на града трябва да се промени.

 Все повече туристи посещават Несебър заради културното наследство, заради църквите, руините, музеите. Този сезон градът е посрещнал 10-12 луксозните лайнери повече от Варна.

 Местните хора вече осъзнават, че грозните сергии развалят имиджа на Несебър като град на ЮНЕСКО и са съгласни, че търговията трябва да се редуцира.

 През февруари Планът за управление на Стария Несебър трябва да бъде внесен в централата на ЮНЕСКО. В момента той е вкаран в Министерството на културата и предстои да бъде одобрен от Министерски съвет.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук