9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Нестинарските игри привлякоха стотици туристи в с. Българи

И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” привлякоха вниманието на много хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в България.

Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

 Програмата на празника започна рано сутринта в 8 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм “Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото премина шествие, а в 14 часа бе запален огънят за нестинарите. Иконите на Св. Св. Константин и Елена бяха “облечени” в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на Св. Константин.

С обилен дъжд, който се „изсипа” над селото,  започна втората част от празника. Кметът на общината Георги Лапчев отправи приветствия към гостите на празника и даде старт на богата фолклорна програма с местни състави.

Въпреки проливния дъжд, Ути Бъчваров зарадва гостите на нестинарския празник в село Българи със своето кулинарно шоу, като част от фестивала “Огън и Море”. Финалната вечер на събитието бе посветена на големия нестинарски празник в с. Българи на 3 юни. Ути приготви 1000 порции Странджански кебап, на най-големият тиган в България, и цял казан с рибена чорба. Той сподели, че всичко е станало по-вкусно благодарение на „божествената подправка” – дъжда. Заедно с кмета на Община Царево, инж.Георги Лапчев, те раздадоха вкусните кулинарни произведения, от които опитаха всички.

Кулминацията на вечерта бяха нестинарските игри от 22 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук