11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Нефтохимик става част от първия ни футболен ешелон

Бургас отново стана част от първия ни футболен ешелон. След реформите в първенството Нефтохимик получи лиценз за участие в новата А група,  която ще носи наименованието Първа професионална лига. Тимът ще бъде сред 14-те, които през сезон 2016/2017, ще се състезават в новия шампионат. Останалите отбори новаци в А група ще са Дунав /Русе/, който спечели промоцията след като застана на върха в класирането на Б група, Локомотив /ГО/,  Верея /Стара Загора/, както и Литекс, който вече носи името ЦСКА /София/.

Днес се проведе среща между работната група от Българския футболен съюз, холандската фирма “Hypercube“ (консултант по проекта) и заинтересованите страни, за оптимизация на структурата в първенството. Професионалните клубове избраха чрез гласуване новия формат за провеждане на шампионата, след което той да бъде предложен за одобрение от страна на Изпълнителния комитет на БФС. След края на срещата се състоя пресконференция, на която бяха обявени всички промени за новото първенство.

След изиграването на 26 кръга първенството се разделя на първа шестица и втора осмица. Първата шестица в още 10 мача определя шампиона и участниците в евротурнирите.

Втората осмица се разделя на две групи, като в едната влизат 7-ият, 9-ият, 11-ият и 13-ият в класирането, а останалите ще са в другата. След това те играят по 8 мача и започват плейофи.

Първите два от всяка група определят след 1/2-финали и финал отбора, който играе в един мач за място в Лига Европа с последния от тези, които имат право на участие в турнира.

Третият и четвъртият от групите пък ще определят изпадащите и тези, които ще отидат на бараж. Новият формат ще има един изпадащ и два баража срещу втория и третия в Б група.

Вече бившата Б група ще се казва Втора лига, като в нея ще участват 16 отбора.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук