18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

„Не ви ли е срам?“ попита „Модерна България“ партиите на статуквото

Уникален за България политически флашмоб срещу гигантските бюджетни разхищения за партии и подслушване организира Гражданската листа „Модерна България“, която ще се състезава на изборите с бюлетина номер 9. Бургазлийката Здравка Кръстева, преподавател в Юридическия факултет на СУ, която е водач на гражданската листа в Бургас беше един от основните автори на нетрадиционната протестна акция. Така „Модерна България“ изрази възмущението си от партийното статукво, докарало страната до бедност и масова безработица.

Стените на парламента бяха покрити със светлинни надписи: „200 милиона партийни субсидии. По 100 милиона годишно за подслушване. Общо 600 милиона лв. Така ни държите в матрицата на прехода! Не ви ли е срам?“ И продължиха с няколко примера как тези огромни средства можеха да подобрят живота на хората. „Това е едно безобразие – България е най-бедната държава в Европа с най-висок размер партийни субсидии.“, заяви Здравка Кръстева. Тя посочи, че в Германия субсидиите на партиите са 10 пъти по-ниски, отколкото у нас. Кръстева посочи, че ако имаше граждански контрол, тези 600 милиона лв. вместо да се дават за партии и подслушване, за да държат гражданите в матрицата на прехода с купени избори, с партии-рентиери, които държат на влогове милиони, можеха да отидат за двойно увеличение на майчинските за 42 хиляди български майки, за двойно увеличение на средствата за клинични пътеки и лабораторни изследвания или за микрокредитиране за откриване на 60 хиляди работни места.

„За четири години партиите си поделиха общо 200 милиона лева и се превърнаха в рентиери с милиони на влог, докато хората  се чудят как да си платят сметките и кредитите, заявиха гражданските кандидати.” подчерта Здравка Кръстеша, водач на Гражданската листа „Модерна България“ в Бургас и София 24 МИР.

 „Модерна България“ е категорично за премахване на партийните субсидии, защото се доказа, че те не спряха „черните каси“ и нагласените обществени поръчки. „Като непартийно движение, ние сме единствените, които съзнателно избрахме форма за явяване на изборите, при която се отказахме от партийната субсидия.  1-ят процент, който носи много държавни пари, е цел на тези кандидати, които са граждански само по етикет, а всъщност нарочно се явяват като самостоятелни партии, за да се борят за субсидия. Ние влизаме в надпреварата без задкулисни сметки за пари. Целта ни е да бъдем в следващото НС, за да се борим за реален граждански контрол и ще дадем всяка стотинка субсидия за общественополезни и благотворителни каузи. Това е записано изрично в споразумението, което сме депозирали в ЦИК при регистрацията на Гражданска листа „Модерна България“, отсече Здравка Кръстева.

 

Гражданските кандидати, които участват в изборите под култовия номер 9 в бюлетината, обикалят с брандираните си лични автомобили цялата страна. Те продължават събирането подписката за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на жалба пред Конституционния съд срещу закони, които нарушават гражданските права. Тази подписка беше стартирана от Движение „Модерна България“ още на 16 декември миналата година под надслов – „Да сменим системата“. Повече от 150 хиляди души вече са подкрепили тази кауза. Програмният документ на непартийното Движение „Модерна България“, приет на 24 юни 2012 г., е озаглавен Граждански манифест за смяна на системата и предвижда 20 конкретни реформи за поставяне на политиците, законите  и монополите под реален граждански контрол.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук