14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Не подценявайте грипа, рискувате опасни усложнения

Не карайте грипа „на крак“, останете вкъщи и след консултация с лекар вземете възможно най-бързо изписаните ви лекарства. Така, при правилно лечение, ще избегнете опасните усложнения, които понякога водят след себе си грипните вируси, съветват фармацевтите.  „Най-важна е бързата реакция – колкото по-рано започнете да приемате антивирусни лекарства, предписани от вашия лекар, толкова по-висока е ефективността при атакуването на грипа“, категорична е Елена Дишлиева,  магистър – фармацевт. Посягането към антибиотици, с надеждата, че ще ударят грипа и бързо ще ви върнат във форма, е погрешна тактика. Те идват на помощ само при развила се вече бактериална инфекция. „Именно тогава говорим за вероятни усложнения като бактериални пневмонии и в по-тежките случаи – остра дихателна недостатъчност, като най-уязвими са децата, бременните, възрастните и хронично болните“, казва Дишлиева.

 

Може да облекчите общото си състояние като приложите симптоматично лечение с продукти без лекарско предписание от аптеките. Те ще успокоят гърлобола, ще отпушат носа, ще свалят температура и ще намалят мускулните болки. Много е важно също да се приемат ударни дози витамин С на таблетки или ампули за пиене, съветват още фармацевтите.  Повече пресни плодове и зеленчуци, често проветряване на помещенията и поне 3-4 чаша билков чай с мед дневно са сред другите мерки при срещата с грипа.

 

За да не си докарате повторна инфекция и да се предпазите от възможни усложнения трябва да подсилите имунната си система, съветват още лекарите.  Това може да стане чрез прием на витамини, имуномодулатори и хранителни добавки предлагани в аптеките, които да подобрят работата на клетките, атакуващи вирусите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук