12.1 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Не се учудвайте, ако сервитьорът няма бели ръкавици

Предупреждение от Бюрото по труда. Често атрактивните оферти за четирицифрени заплати за викачи по морето се оказват измама. Въпреки, че туристически обекти у нас не се въртят от вчера и днес, работодателите рядко осигуряват добро заплащане, за да привлекат опитни кадри. 

храни - хотели

Максимата на родните бизнесмени остава без ъпгрейд от години, а именно – „Ще забогатея тук и сега, утре – еб** съм му май****“.

И все пак – майстор готвач например получава от 1 000 до 2 500 лева. На юг от Обзор, заплатата за шефа в кухнята може да удари и 3 000 лева, но само в хотели с по 4 или 5 звезди. Сервитьорите в морските ни курорти масово получават заплати от по 500 – 600 лева, като тук категоризацията няма никакво значение.

В повечето случаи ресторантите в 5-звездните хотели получават едва 2 или 3 звезди, така че не се учудвайте, ако сервитьорът е без бели ръкавици в огромен хотел на първа линия. Лицата на българския туризъм пред чужденците разчитат повече на бакшиши, отколкото на основната заплата.

Малко по-високи заплати от тях получават администратори, аниматори ръководни кадри от ниско ниво, бармани. Към момента обявените свободни работни места в курортите са над 1 500. Очаква се до началото на сезона, работа да са започнали над 3 000 души.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук