13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Нивата на реките се покачват в по-голямата част от страната

МОСВ непрекъснато следи състоянието на водните обекти

НИМХ обяви за утре, 19 юни, жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен. През следващите денонощия водните нива в реките от цялата страна ще се повишават или ще останат без изменение.

От очакваните валежи, главно в Дунавската равнина и Източна България, са вероятни по-съществени повишения на водните нива в поречия Искър, Вит, Осъм, Янтра (и по-големите и притоци Росица и Джулюница), Русенски Лом, Добруджанските реки и черноморските реки – Провадийска, Камчия, Айтоска, Факийска, Ропотамо. Възможни са локални поройни наводнения, следствие на интензивни валежи главно утре в района на Североизточна България – Търговищко, Шуменско, Разградско и в планинските райони.

В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално и повече, до 50-60 л/кв.м. Според прогнозите на EFAS (Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква покачване на нивата на реките в  по-голямата част от страната, като в периода 19 – 21 юни 2014 г. е възможно на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук