10.4 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Никодим Стоянов: МБАЛ Поморие трябва да бъде оздравена

„Болницата в Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи и приема пациенти. През летния сезон тя поема голяма част от потока пациенти, освен това обслужва и такива от общините Руен и Несебър”. Това каза общинският председател на БСП – Поморие и председател на групата съветници на БСП в местния парламент Никодим Стоянов относно тежкото състояние на МБАЛ Поморие. Той обясни, че към момента за заплати се дължат над 270 000 лева на служителите. Последната заплата, която са получили, е през юли в размер на 50 % от нейния месечен размер.

Стоянов уведоми, че е станало ясно, че е постигнат компромис с персонала и болницата днес възстановява функционирането си. Той обаче се върна малко назад, за да обясни къде се коренят проблемите. „За да се стигне до това състояние имахме смяна на ръководството на болницата, беше уволнен бившият управител. Освен това направено беше всичко възможно да излезе клиничната лаборатория, която с договор обслужваше пациентите и беше определен конкурс за определяне на друга лаборатория. Всичко това дестабилизира нещата. Когато през март получихме докладна записка, придружена с годишния финансов отчет от управителя на болницата д-р Караилиева, ние дадохме този отчет на финансист да го анализира. Съотношението на размера на дълговете и на работните средства показва, че дружеството е в абсолютна невъзможност да обслужва задълженията си. Междувременно предложих както на Общинския съвет в Поморие, така и на управителя на МБАЛ Поморие, писмено 10  мерки, които считах за абсолютно неотложни” – заяви Никодим Стоянов.

Той посочи, че Общинският съвет на Поморие вече е дал съгласието си Общината да тегли заем в размер на 18 млн. лева, като около 1 млн.лв.  от тази сума ще бъде изразходвана именно за местната болница. Групата на БСП е била против искането на Община Поморие да тегли кредит.

„Това е най-големият кредит, който Общината ще тегли и той ще се връща през следващите 15 години. Смятаме, че парите ще се изхарчат през следващите две години за спечелване на местните избори, които предстоят през 2019 година. 5 600 000 лева от кредита ще отиде за погасяване на сегашни задължения, 1 млн. лв. е предвиден за болницата, а другите пари за ремонти на училища и т.н.” – добави Стоянов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук