12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Николай Димитров: Политически спекулации обричат Несебърския полуостров

 Политически спекулации на маргинални лица от корпоративни партии – тип „ООД“, обричат несебърския полуостров. Усилията на Община Несебър и общинския съвет в града да спаси историческата част от каквото и да било застрояване, се провалят напълно умишлено от няколко души общински съветници. Това заявява в открито писмо до медиите кметът на Община Несебър Николай Димитров по повод искането на несебърската партия ДЕЛА  за широко обществено обсъждане на въпроса за проекто-споразумение с „Феста холдинг“, което включва евентуалната замяна на  общински терен с 20-те декара на „Феста холдинг“ в Стария град. Кметът на Несебър каза, че  от партия ДЕЛА „тенденциозно и последователно заблуждават общественото мнение и медиите. Произвеждат фалшива активност относно проблема свързан с терена на „Феста Холдинг“ в Стария Несебър и плановете да бъде построен делфинариум, или каквото и да било друго там“.  Кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Благой Филипов, голямото болшинство от общински съветници, както и жителите на града категорично са заявили и остават докрай на позицията, че на полуострова не трябва да се допуска никакво ново строителство. Поради строителни дейности през предишни мандати, Несебър е в критично и без това положение като град – архитектурен паметник. Това мотивира кметът да поеме като основен ангажимент въпроса с връщането на терена от 23 дка в Стария град, който „Феста Холдинг“ купи по време на предишната администрация. След воденето на неуспешни дела с фирмата, стана ясно, че единственият начин да се спаси от застрояване закупената земя, е тя да бъде заменена и общината да си върне собствеността над нея. С решение на Общинския съвет, гласувано с единодушие, започнаха преговори за замяна на 23 дка на полуострова с около 12 дка земи в новия Несебър, на сушата. Юридически не е възможно разваляне на сключената преди 5 г. сделка и след проваляне на преговорите „Феста Холдинг“ може да се разпореди със собствеността си. „Очевидно е, че някои съветници защитават не обществен, а личен интерес и работят активно за дискредитиране на разрешаването на проблема в полза на Общината и гражданите. По повод призива за обществено обсъждане на въпроса с делфинариума, държим да заявим, че такова бе направено преди 4 месеца първо  към Атанас Терзиев. Идеята не бе възприета от последния и бе подмината с мълчание. Във връзка с позицията на „Феста Холдинг“ цитираме изразеното от тях официално становище, което никак не звучи окуражаващо. То бе предизвикано, изключително заради грубата и пошла кампания, обслужваща бизнеса и интересите на няколко души от партийка, свързана с купуването на гласове. Призоваваме българската общественост да се противопостави на подобни манипулации и да бъде защитен статута на Несебърския полуостров и ефективно запазен от застрояване. Уведомяваме заинтересованите граждани, че могат да се запознаят отблизо с всички материали по случая, които ще намерят в Общински съвет Несебър“, пише в откритото писмо.

Публикуваме и пълния текст на писмото от кмета на Несебър Николай Димитров до Атанас Терзиев, председател на партия Дела, без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Терзиев,

По повод на отправената ми от Вас любезна покана за диспут в студиото на телевизия ………. по проблема „с делфинариума“, искам да Ви заявя следното:

Приемам покана за „публичен дебат“, но единствено ако той е наистина „публичен“, а не изолиран в студио. В подобен дебат не е редно да участват само 2-ма души /в случая Вие и аз/, тъй като се касае не за личностен проблем между нас, а за един въпрос, който засяга бъдещето на гр. Несебър, живота на неговите граждани, както и цялото българско общество. В тази връзка съм убеден, че ще споделите мнението ми, публичен диспут да се организира в самия град Несебър, на живо, пред жителите на общината, чиито избрани представители в местната власт сме и Вие, и аз. В подобен форум заслужават да участват широк кръг от гражданите, Председателят на Общинския съвет г-н Благой Филипов, общинските съветници, юристи, специалисти и журналисти, имащи отношение по проблема.

Този диспут ще бъде широко обявен и ще има възможност да бъде отразен по всички национални и местни медии, които проявят интерес към него. Така ще има възможност мненията на участниците да станат достояние до най-голям брой граждани. Разбира се, предложената от Вас медия ще бъде също специално поканена, заедно с всички останали, да отрази подробно дебатите. Считам, че това е най-справедливата форма, която ще задоволи големия обществен интерес, както и ще даде възможност за най-пълното излагане на позициите и най-голяма прозрачност. Категорично съм несъгласен с твърдението , че жителите на Несебър ще имат „най-после възможност обективно да преценят позициите“. Въпросът с делфинариума и терена на „Феста Холдинг“ е бил на дневен ред още преди нашия мандат. Може би първият ангажимент, който поех като кмет на Несебър и го обявих публично, бе търсене на вариант за недопускане на строителство в Стария град и в случая не само на „делфинариум“, но и на каквито и да било обекти. Това се отстоява до момента не само от мен, но и от голямото болшинство общински съветници. Жителите на Несебър са непрекъснати свидетели на нашите действия. Искам да Ви припомня, че обществено обсъждане на темата имаше няколкократно с жителите на Стария град, които са най-потърпевши, както и публично обсъждане с Обществения съвет на Несебър, в който участват най-видните личности на общината ни. Може би сте забравил, г-н Терзиев, но и Вие лично участвахте в това обсъждане в средата на месец юни т.г. Би било редно тогава да бяхте поканили журналисти, да документират дебата, за да имат възможност повече граждани да го наблюдават.Поради факта, че за съжаление, проблемът с „делфинариума“ не касае само волята и желанието на Община Несебър, а и волята и намеренията на другата страна, която по силата на обстоятелствата е собственик на терена от 23 дка на полуострова – „Феста Холдинг“ АД, едва ли може да се направи ефективен диспут без тяхно участие. Обективно е, техни представители също да бъдат поканени, да дискутират по въпроса, тъй както и гражданството.

Надявам се да възприемете моето предложение, в интерес на всички граждани на Община Несебър, действително да дебатираме публично позициите си, за да стане веднъж завинаги ясно кой работи действително за интересите на града и кой се крие зад високопарни фрази, за да задоволява лични и партийни амбиции. Разчитам на Вашето активно съдействие за провеждане на дебата и информиране на българското общество по този така наболял и предизвикал публичното внимание проблем.

1.08.2009 г.                                                                                  С Уважение:

гр. Несебър                                                                 Николай Димитров – Кметnikolai-dimitrov.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук