9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Николай Димитров: Пристанището в Несебър не бива да се дава на концесия

Пристанището в Несебър не бива да се дава на концесия защото е част от Стария град, който е под егидата на ЮНЕСКО. Това становище изрази кметът на Несебър Николай Димитров по време на общественото обсъждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за морските пространства.

Според него инвестиционните намерения и определени дейности по разширение или модернизация на пристанището могат да влязат в противоречие с изготвения от общината и Министерството на културата План за управления на Стария Несебър.

 Според кмета на Несебър законът регламентира кои пристанища са от национално и кои от регионално значение, но не е посочено какво става с пристанища, като това в Несебър, което е в категорията на „световно наследство”. Строителството на всякакви съоръжения и атракциони в Несебър може да доведе до изваждане на града от списъка на градовете с културно и историческо наследство.

 През 2005 г. например в Несебър се появи незаконен изкуствен остров и в морето бяха изсипани тонове строителни материали.

Планът за управление на Стария град трябва да бъде внесен в централата на ЮНЕСКО до 1 февруари, припомни кметът на Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук