9.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Николай Тишев към министър Вълчев: Налице ли е дискриминацията към седмокласниците

„Съгласно регламент за организиране и провеждане на националната олимпиада по география и икономика, същата се провежда в три възрастови групи: 7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Според чл. 10 от програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 година, годишни стипендии получават само две от възрастовите групи, а именно 8-9 клас и 10-12 клас. Също така, съгласно чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване закрила на деца с изявени дарби, стипендия за стимулиране на децата с изявени дарби се отпускат на ученици от 8 до 12 клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата по чл. 11. На практика правилата не допускат  стипендии да получават учениците от 7-ми клас”. Това обясни от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев.

В тази връзка той попита образователния министър Красимир Вълчев налице ли е допусната дискриминация по отношение на  тази група ученици и ако е така, каква е причината за тази неравнопоставеност? Ако не е налице дискриминация, какво е обяснението за такова разделение на учениците в зависимост от тяхната възраст? Тишев също така иска да стане ясно колко средства спестява държавата с изключването на тази възрастова група от правото да получава стипендии, както и какви мерки смята да предприеме МОН за справянето с тази несправедливост.

Министър Вълчев отговори, че в изпълнение на програмата на мерките за закрила на децата с изявени дарби от държавните и общински училища през 2018 г. от държавния бюджет са предвидени 1,8 млн. лв. При условие, че бъдат включени ученици от всички възрастови групи при запазване обхвата на мерките, средствата, необходими за обезпечаване на програмата следва да се увеличат трикратно.

След  изказването на Вълчев, Николай Тишев даде конкретен пример за казус, случил се през 2014 година. Тогава родители на деца от 7-ми клас завеждат дело в Комисията по защита от дискриминация точно по този въпрос. Комисията се произнася, че непредоставянето на стипендия на деца от 7-ми клас, които имат изявени дарби, представлява форма на непряка дискриминация по признак „възраст”. Въпреки че решението на Комисията не е задължително, а препоръчително, Министерски съвет обжалва това решение пред Административния съд, който пък отхвърля жалбата и постановява, че с изменение на подзаконовата нормативна наредба, чл. 10 от нея,  Министерски съвет е поставил необосновано и незаконосъобразно ограничение по отношение на правото да получават стипендии учениците от 7-ми клас, каквото в Закона за закрила на детето законодателят не е поставил.

„Затова мое желание и моя молба е  – работете в тази посока. Не може под такъв фактор да бъдат поставени децата” – заяви в заключение Николай Тишев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук