16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Николай Тишев: Пристанище Бургас ще бъде отворено за граждани през 2015 г.

Пристанище Бургас ще се отвори към града не по-рано от 2015 година, съобщи изпълнителният директор на порта Николай Тишев. Причината е, че първо трябва да бъде изградена трафик кулата .

 

„В началото на 2015 година ще се осигури достъп на гражданите и гостите на Бургас до Морска гара и Яхт клуба, който ще бъде реновиран. Въпреки изявленията на национално  и местно ниво това не може да стане по-рано. През 2014 година започва изграждането на трафик кулата , най- вероятно през месец януари или февруари ”, заяви Тишев.

 

Ангажимента на общината е да подготви улица Александър Батенберг , да я разшири и съответно да направи подхода към зоната за обществен достъп. Кметът Димитър Николов заяви, че общината има готовност още през 2014 г. да стартира проекта, ако държавното предприятия „Пристанищна инфраструктура” даде разрешение за достъп.

„Цялата зона, която е до новоизтрадената Морска гара, цялото това пространство трябва да бъде изцяло рехабилитирано, подменено, с ново осветление, с нова пешеходна част и нова велоалея, за да не не налага, така наречените скъпи туристи от луксозните лайнери, да преминават през индустриалната част на сегашното пристанище“, обясни бургаският кмет.

С изграждането на Морска гара, Бургас вече посрещна 5 пасажерски кораба. За следващата година вече има  46 резервации, като 39 от тях са за Несебър и 7 за Бургас. Водени са разговори с „Пристанищна инфраструктура” да се направят корекции на тарифите, тъй като  разликата за един голям кораб с 2000 пътници  – дали ще застане на рейд в Несебър,  или ще  дойде в Бургас е между 35 000 – 40 000 евро.

Морската гара в Бургас не само ще посреща големи круизни  кораби, но вече има планове през 2015 г. да  се превърне  в спирка, от която ще се качват пътници.

„Имаме заявен интерес от една от големите круизни компании през 2015 година на Морска гара не само да слизат пътниците и да разглеждат Бургас и околностите, а тук да стане  хъб за дадената круизна линии. Туристите ще пристигат с чартъри и ще се качват от Бургас,  а на други туристи  тук ще им приключва пътуването. Това е добре защото означава двойно повече пътникопоток”, заяви Тишев.

Превръщането на пристанище Бургас в круизна дестинация ще  доведе до приходи не само за пристанище Бургас, но и за малкия и средния бизнес. На преминал пътник се взима по 6 евро, но е изчислено, че за 8 часа престой в града всеки турист оставя по 40-50 евро.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук