11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Николина Ангелкова: Спад на туристи ще има и през лято 2015

Спад на туристи от Украйна и Русия се очаква и през летния туристически сезон на 2015 година. Това обяви в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, вече се обсъждат възможности за въвеждането на допълнителни чартъри от страни като Великобритания, Германия и Швеция, което на компенсира негативната тенденция.

„Спадът на туристи от Русия е около 3,2%, което се равнява на над 20 000 души, ако съпоставим данните с тези за 2013 година. Отливът на туристи от Украйна е много по-голям”, каза Ангелкова. Тя увери, че се работи по облекчаването на визовите режими за Русия и Украйна съвместно Министерство на външните работи. Предстои уеднаквяване на административната работа на консулските отдели и изнесените визови центрове.

„Днес съгласувахме последната чартърна програма на Летище – Бургас. Последно очакваме спад на полети от Украйна и Русия. Вече имаме сериозен спад от Англия, Германия и Скандинавските страни. Отбелязваме все пак ръст на туристи от Полша и Чехия, но той няма да може да компенсира спада от горепосочените дестинации”, каза от своя страна кметът на Бургас, Димитър Николов. На днешната среща стана ясно, че се обсъжда и възможността за издаване на визи директно да българската граница или на летищата. „Обсъдили сме въпроса и търсим варианти това да се случи. Длъжни сме да спазваме обаче условията по кандидатурата ни за членство в Шенген”, каза още Ангелкова.

Азиатските пазари пък ще атакуваме колективно с близки до нас страни. Възможностите предстои да бъдат обсъдени на Националния съвет по туризъм. В тази връзка вече има разработена идея за общ българо-румънски център в Китай. Предстои сключване на споразумение.

По-рано днес министър Ангелкова е имала среща с кметове на Черноморски общини, които са поставили проблемите в областта на туризма. Главна тема на разговорите бил иманно спадът на туристи от Източна Европа.  Друг основен проблем, според кметовете, е инфраструктурата. „Типичен пример за това е блокираното разширение на пътя Бургас – Слънчев бряг. Около статута на курортите у нас също има неизяснени въпроси. Надяваме се, че до няколко месеца ще имаме яснота какъв точно ще бъде този особен статут, който трябва да придобият”, обясни министърът на туризма.

Още следващата седмица Туристическото министерство ще обсъди възможностите за обезпечаване на сигурността през летния сезон по Черноморието. Полицаи отново ще бъдат командировани, но към момента не е ясно колко и от къде. „Ще обсъдим и възможността за създаването на туристическа полиция, за която настоя и бранша”, увери Николина Ангелкова.

От думите й стана ясно, че през следващата седмица трябва да бъде приета и програмата за реклама на страната ни. Работата по нея пък щяла да започне веднага, защото според Ангелкова: „ако рекламираме лято 2015 през месец май едва ли ще имаме добри резултати. Трябва да рекламира лято през зимата и зима през лятото.”

Новият фонд „Туристическа инфраструктура и туристически атракции” пък щял да финансира важни за бранша обекти, които не се подпомагат от държавата или европейските програми. Ангелкова даде за пример пътя Бургас – Слънчев бряг, който може да бъде разширен именно по този фонд. Структурата обаче ще заработи в началото на 2016 година. Основно ще се финансират туристическа и екологична инфраструктура. Самият фонд пък ще се финансира от концесионни такси на туристическите обекти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук