14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Николов: Преоборудването на Терминал 2А ще изведе пристанището от колапс

Местната власт в Бургас поиска от държавата да инвестира 10 млн. лв. за преоборудване на Терминал 2А в бургаското пристанище. Целта е там да могат да  разтоварват големи контейнеровози. По данни от изследванията на световни консултантски фирми днес в Черно море се обработват  2 млн.  и 300  хиляди контейнери, а се очаква достигане на цифрата 23 милионна. Според кмета Димитър Николов преоборудването на Терминал 2А ще извади бургаското пристанище от финансовия колапс, в който в момента се намира.

През последните години над 200 млн. лева бяха инвестирани в бургаския порт за изграждане на Терминала за насипни товари 2А и дълбоководен канал, но той се е оказа неефективен, защото там не могат да разтоварват големите кораби от типа-  Панамакс.

Аргументите на бургаската управа са , че „Пристанище Бургас“ има огромен потенциал и ако му се помогне, в близко бъдеще ще почне да налива в държавната хазна огромни средства. Бившото ръководство на „Пристанище Бургас“ се разследва от прокуратурата за източване на 2 млн. лева с фалшиви фактури.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук