12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Николов: Ще искаме 60 млн. лв. за проекти в големите градове

Кметът на Бургас, който преди седмица беше избран за зам.-председател на ГЕРБ на партийния конгрес, сподели в ефира на БТВ, че е бил изненадан от номинацията, получена от лидера Бойко Борисов, защото не била съгласувана с него. „Никой не ме е питал, преди номинацията разбрах. Нямах време да реагирам”, коментира той, добавяйки, че се шегува. „На съпругата ми не й стана приятно, защото рядко съм вкъщи, рядко виждам децата, но се надявам да компенсирам с уикендите”, добави още кметът.

След това определи новия си пост като „реверанс към местната власт”, „През последните години решенията се вземаха по оста ръководство – парламентарна група. Кметовете на ГЕРБ, които не са никак малко – 95, искаха да имат повече тежест и решенията да се вземат през местната власт”, обясни още Николов.

„Аз съм част от функционерите и имах възможност да се развия като кмет. Всеки от зам.-председателите има свой ресор и аз съм се концентрирал върху местната власт и регионалната политика”, обясни още новият заместник на Борисов.

 

Като общински кмет и от позицията на новата си партийна длъжност Димитър Николов апелира към правителството при следващото разпределение на средства за проекти на регионите Националното сдружение на общините да участва като равнопоставен партньор на държавата, защото местната власт е независима.

Той застана зад тезата на ГЕРБ за съществуващия дисбаланс при разпределението на половин милиард лева за общините според партийната принадлежност на кметовете им. „Бургас получи по-малко от заявените проекти. Взехме решение да търсим среща с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов – ще искаме 60 млн. лв. за да се финансират проекти за големи градове, които не бяха финансирани”, коментира Николов.

„Искаме само прозрачност на механизма за вземане на решение, а това ще помогне и за плавното влизане в новия програмен период. За местната власт еврофондовете са единственият сериозен източник на финанси, трябва да се довърши реформата за децентрализация – за да не може да се гледа на партиен принцип, а да се изпълнява. Сред кметовете има такова разбирателство”, посочи Николов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук