11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Никулденски празници в Несебър

 

По традиция Никулден в Несебър започна с празнична света литургия в храм „Успение Богородично” в стария град. В днешния ден църквата беше препълнена с християни дошли да почетат светеца, сред които и кметът Николай Димитров, неговата съпруга, секретарят Стойко Стоянов, заместник-кметове, служители на Общинска администрация, богослови, взели участие във вчерашния семинар. Всички те, след службата в църквата, се включиха в литийното шествие, което завърши на Морска гара. Там, по обичай, беше извършен празничен водосвет.

 

Кметът Николай Димитров поздрави всички жители и гости на Несебър, като не пропусна и именниците. Той подчерта, че с морето са свързани двата основни поминъка на града – туризма и риболова. За това е важно морето и неговите брегове да останат чисти. В тази връзка градоначалникът сподели, че в края на ноември Община Несебър е внесла проект в управляващия орган по ОП „Околна среда” за предварителен контрол на разширение на съществуващата пречиствателна станция в Равда, довеждащите и отвеждащите колектори, канално-помпени станции и дълбоководно заустване, което ще реши изцяло проблема с пречистването и отвеждането на отпадните води в региона. Той каза още, че вече е подписан договорът за финансиране изграждането на Регионално депо за битови отпадъци и вече се изпълнява.

 

Кметът пожела на рибарите Свети Николай винаги да ги закриля, да укротява бурите пред лодките им и те да се завръщат на несебърския бряг живи и здрави и винаги с пълни мрежи. Празникът завърши с изпълнения на децата от групите „Златна рибка” и „Моряче” към ОДЗ „Калина Малина” и възпитаниците на Обедидена общинска школа по изкуствата. На финала всички присъстващи можеха да опитат от вкусната рибна салата, направена по специална рецепта, с която Община Несебър почерпи за празника.

 

В днешния ден в археологическия музей бяха наградени и над 50 участници в конкурса „Аз обичам Черно море”. Децата, взели участие в проявата, трябваше да покажат творчество в трите раздела – изобразително изкуство, поезия и проза и фотография. Отличените творби бяха подредени във фоайето на музея под надслов „Черно море – настояще и бъдеще”, а подарък за всички деца бе специално подготвена за тях беседа на тема „Морето и градът”, както и опознавателна разходка из залите на „Старинен Несебър”.

 

Тържествата по случай Никулден продължават. По-късно днес от 18 ч. на площада до пощата в новия град ще бъдат запалени коледните светлини, а  концертът с участието на деца от Общински детски комплекс ще сложи началото на Коледните и Новогодишни празници в Община Несебър.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук