18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Нова еко-зона изкушава бургазлии

Атрактивна еко зона бе изградена в непосредствена близост до кулата от герба на Бургас, разкрита преди няколко години в близост до квартал Крайморие и Природозащитен център “Пода”. Кметът Димитър Николов посети мястото и одобри готовността му да посрещне своите посетители, съобщават от общината.

“Тук е подходящо да дойдеш на риболов. Бинокъл също ще ви свърши работа, защото в района гнездят и се хранят десетки видове птици. Полезна придобивка за лодкарите е хелингът, който направихме”, каза кметът Николов.

Еко зоната се намира на брега на канал, свързващ Мандренското езеро с морето. Затова мястото е изключително удачно за хелинг, който в случая е изпълнен като плавно снижаващ се към водата насип за лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал. “Провел съм предварителни разговори и имам принципна договорка с голяма фирма, която ще осигури каяци за водна разходка”, допълни кметът Николов.

В еко зоната са изградени два пристана. Те имат подвижна част във водата – плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали – дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

 

Всъщност всичко в зоната е ЕКО. Монтирано е ново осветление със слънчеви панели. Направена е дървена беседка, чийто покрив ще бъде покрит с тръстика. Обособен е зелен кът и алейна мрежа, позволяваща да се разгледа от всички страни интересният археологически обект – кулата на полуостров Форос. За пешеходния и автомобилния достъп нарочно не е използван асфалт, иначе човек ще има чувството, че въобще не е напуснал големия град с неговата сивота и забързаност. Дори указателните табели в зоната са дървени.

На мястото има обособени паркоместа. Има и множество кошчета за отпадъци – използвайте ги по предназначение. Нека опазим дълго време този кът толкова красив, колкото го виждате на снимките. Община Бургас вече се подготвя да изгради следващата подобна еко зона, което ще се случи със съдействието на областния управител Павел Маринов и МРРБ. Тя ще е на брега на езерото Вая и ще е не с 2, а с 4 пристана.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук