17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Нова камбанария изграждат в Черноморец

Започва изграждането на нова камбанария на храма „Свети Никола“ в с. Черноморец, който тази година ще отбележи 150 години от своето създаване. Първата копка на новата камбанария в двора на храма ще бъде на 9 май след Тържествената Света литургия. Политическа партия “ Средна европейска класа“ бе първата структура, която се отзова на молбата на настоятелството и дари голяма сума, за целта. Дарението бе връчено от председателя на партията Георги Манев още на 23 юли 2007 г. hram-sv-nikola.jpg, отзовавайки се на призива на отец Стилиян „Прави добро и го предавай нататък“. Храмът, който е построен и осветен в далечната 1853 година е с дълга и забележителна история. Църквата „Свети Никола“ пази частица от кръста Господен и икона на светеца, неподвластна на огъня.

Една история с корабокрушенци е дала началото на начинание, оставило следа до наши дни. Всичко започнало преди няколко столетия. В морето се развихрила невиждана буря. Вълните се сгромолясвали с адска сила, а вятърът повличал всичко, което се изпречи на пътя му. Един търговки кораб, който не успял да се измъкне навреме от урагана, бил запратен от стихията в крайбрежните скали на малкото село Свети Никола. Бездната го погълнала, но екипажът му се спасил по чудо.

Със сетни сили моряците се добрали до брега. Хората от селото ги приютили. Изминали няколко дни и когато корабокрушенците се възстановили след премеждието, отишли там, където се разбил корабът. Сред вълните все още се люшкали останките на гемията. Между тях моряците разпознали иконата на Свети Никола, пред която неведнъж били отправяли молитвите си в тежки моменти. В онези времена при строителство на лодка или кораб в него се вграждала икона на светеца – покровител на мореплавателите. Откритата икона била извадена на брега и моряците решили да построят на мястото църква, която да носи името на светеца и в нея да поставят образа на своя спасител. Вярвали, че той им е помогнал да оцелеят и да започнат нов живот именно в селото, носещо неговото име.

Тази църква и днес може да бъде видяна на брега на село Черноморец – в онези далечни времена името му било Свети Никола.

През 1994 г. тя е била опожарена. Говори се, че палежът е бил умишлен и чрез него злосторници са опитали да прикрият кражба на икони. В пламъците тогава оцеляват само един дървен кръст и чудотворната икона на св. Николай Чудотворец. Църквата „Свети Никола“ е възстановена само няколко години по- късно – със средства, събрани от местните хора. Сега за храма се грижи един млад свещеник – отец Стилиан, който е в Черноморец от 2004 г. – годината, в която църквата е официално открита ремонтирана след пожара.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук