13.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Нова работна група за инфраструктурата на Слънчев бряг

Състоянието и собствеността върху инфраструктурата в курорта Слънчев бряг бе най-дискутираната тема на провелата се кръгла маса по туризма в Несебър. Проблемът с алеите и улиците на курорта стои нерешен вече 2 години, когато от „Слънчев бряг“ АД решиха да се разделят с последната си собственост – инфраструктурата. Те отправиха предложение за сключване на сделка с община Несебър, като оценката на стойността на парковете, алеите, тротоарите и осветлението тогава възлизаше на 47 милиона лева. От общината обаче контрираха, че тази сума е неразумно висока и ще съсипе общинския бюджет и поискаха инфраструктурата да й бъде предоставена безвъзмездно. На днешната кръгла маса се взе решение, работна група, да прецени дали алеите на Слънчев бряг ще бъдат изобщо предоставени като собственост на Община Несебър.

Проблемът с инфраструктурата на курорта „Слънчев бряг“ стана  повод за искани кадрови промени в туристическото дружеството. По думите на сегашния изпълнителен директор на „Слънчев бряг АД“ Малина Стратиева, още преди 2 месеца е било ясно, че инфрастуктурата ще смени собствеността си, друг е въпросът дали това ще стане по законния начин. Шефката на едноименото акционерно дружество обясни, че няма как улиците, алеите и зелените площи в курорта да са в по-добро състояние при положение, че хотелиерите отказват да плащат инфраструктурна такса. Собствениците на хотели в курорта Слънчев бряг изказаха мнение, че за тях няма значение кой ще стопанисва инфраструктурата в комплекса. Те искат да отпадне плащането на инфраструктурна такса, което според тях е неоснователно, тъй като те плащат данъци и такси в Община Несебър и по този начин всъщност се облагат двойно.

Кметът на Несебър Николай Димитров днес призова да се намери компромисно решение по проблемите с инфраструктурата, с цел да не се компрометира предстоящия туристически сезон. Също така стана ясно, че общината не държи парковете и алеите на комплекса да й бъдат дадени безвъзмездно. Участниците в днешната кръгла маса за туризма единодушно се обединиха около идеята, че в близките 2 месеца категорично и точно трябва да се реши проблема със собствеността на инфраструктурата на Слънчев бряг, за да не бъде изправен пред провал туристическия сезон това лято.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук