10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Нова районна пожарна служба и четири противопожарни автомобила ще има в Бургас

Нова районна пожарна служба ще бъде разкрита в Бургас. Това съобщи по време на пресконференция директорът на Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”- Бургас комисар Васил Василев. Щатът на службата ще се запази и ще бъде увеличен с още около 10 професионалисти. Новите и част от настоящите огнеборци ще сформират втората районна противопожарна служба, каза Василев.

Той допълни, че има взето решение на общински съвет Бургас и вече е определен терен, където ще бъде построена бъдещата сграда на втората районна противопожарна служба и това е в квартал „Акациите”. Предстои на терена първо да бъде построена сградата на новата противопожарна служба. Освен това за празника си 14 септември огнеборците в Бургас ще получат и четири нови противопожарни автомобила.Комисар Василев ще получи ключовете им утре на церемония в София, а до месец те ще са в града. Два ще са за районната служба в Бургас, един ще бъде изпратен в Созопол, а четвъртият ще бъде разпределен  на по-късен етап.  Техниката като цяло на противопожарната служба в областта е морално и технически остаряла. Няколкократно са надвишени както допустимия пробег на машините така и времето им на експлоатация.

 

Няма ръст на пожарите в Бургаска област. От началото на годината до сега огнеборците от областната противопожарна служба са се отзовали на 3 600,произшествия  включително  и за катастрофи. За същият период на миналата година излизанията на огнеборците са с 200 повече. Пожарите на сухи треви са били 1595,като там няма отчетени загуби. При повечето от пожарите водещ фактор за възникването им е човешката намеса било то поради небрежност или с умисъл. По- малко от половин  процент от възникналите пожари се дължи на природно бедствие или техническа неизправност. Директорът на областната противопожарна служба комисар Васил Василев отчете, че тази година при пожари няма загинали хора, като за същият период на миналата те са били шест. При пожари са пострадали 15 души. За съжаление броят на лъжливите повиквания остава на едно и също ниво както с предходни периоди, като до сега те са били 133 на брой. Въпреки че няма увеличение на пожарите в бургаска област най- труден за огнеборците е бил месец август. Тогава те се бориха с дни с пожари на широк фронт в общините Несебър, Поморие и Средец. По време на пресконференцията в противопожарната служба в Бургас  стана ясно, че пожарите по време на жътва в Бургаско са били 9. четири от тях са по неизвестни причини, 3 по небрежност и 2 заради техническа неизправност Съставени са 4 акта за административни нарушения. Огнеборците отчетоха, че пожарите в стърнища са намалели. Това е свързано и с информацията която те подават в областните земеделски служби за това. Стопани в чиито ниви е допуснато палене на стърнища се лишават от субсидии или се глобяват и това е изиграло своята роля посочиха пожарникарите. Професионалният празник пожарникарите отбелязаха с поднасяне на цветя и венци пред паметника на загиналите си колеги при изпълнение на служебни задачи. Събитието уважиха областният управител Константин Гребенаров и зам.-кметът Красимир Стойчев. Утре във връзка с празника на площад „Тройката” предстоят демонстрации на противопожарна техника, желаещите ще бъдат обучавани как да работят с пожарогасител и ще бъде представена изложба  на стари табели предупреждаващи за опсността от огъня.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук