8.8 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Нова тройна съдебно-медицинска експертиза за смъртта на родилка

Апелативен съд – Бургас назначи нова тройна съдебно-медицинска експертиза по дело срещу присъда на Окръжен съд – Бургас, с която трима лекари са признати за невиновни по повдигнатите им обвинения за смъртта на родилката Полина Димова през 2008г. Съдът даде днес ход на делото срещу д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева. То е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас и жалби на трима частни обвинители, които оспорват оправдателната присъда на Окръжен съд – Бургас от 19 май 2014 г.

снимка: 24 часа-трима лекари бяха оправдани от окръжен съд,за това че по непредпазливост са причинили смъртта на родилката Полина Димова през 2008г
снимка: 24 часа-трима лекари бяха оправдани от окръжен съд,за това че по непредпазливост са причинили смъртта на родилката Полина Димова през 2008г

   Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че поддържа протеста на окръжния прокурор, тъй като съществуват противоречия между експертизите, с които се обосновава първоинстанционната присъда. Прокурорът поиска съда да допусне изготвяне на нова съдебно-медицинска експертиза, която да отговори на поставените в протеста на Окръжна прокуратура – Бургас въпроси или да разпита отново всички вещи лица, дали заключения по предходните експертизи.

Искането бе подкрепено от двамата повереници на частните обвинители.

Защитниците на тримата подсъдими се противопоставиха, като посочиха, че заключенията на вещите лица, изготвили първата и втората съдебно-медицински експертизи по делото не са противоречиви. Те настояха съдът да не уважава искането.

Апелативен съд – Бургас уважи частично искането на Апелативната прокуратура като назначи арбитражна експертиза с участие на трима нови лекари – специалисти акушер – гинеколог, хирург и съдебен лекар. Съдът даде тридневен срок на защитниците на подсъдимите да поставят своите въпроси и мнения към вещите лица, които ще дадат ново заключение. Съдът обяви, че в това време ще определи трима експертите, които да изследват въпросите, поставени в протеста на Окръжна прокуратура – Бургас срещу присъдата.

Делото е отложено за 06.11.2014 г.

Пресцентърът припомня, че д-р Александър Маджуров е оправдан по повдигнатото му обвинение в това, че на 01.02.2008 г. в град Бургас в Приемно отделение на МБАЛ -Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия – лекар – хирург, като специалист по хирургия не отчел силно увреденото състояние на пострадалата, не приел диагноза паралитичен илеус, поставена й същия ден от друг хирург и отразена в направление за хоспитализация, и не я насочил за хоспитализация в хирургичното отделение за уточняване на диагнозата, не назначил необходимите изследвания, като не преценил характера и тежестта на заболяването, с което не предоставил своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ, и в условията на независимо съпричиняване с другите двама лекари, чрез бездействие, по непредпазливост причинил смъртта й в „Отделението за интензивно лечение в МБАЛ – Бургас“.

Д-р Сияна Драгнева е оправдана по повдигнатото й обвинение в това, че на 02.02.2008 г. в град Бургас в МБАЛ – Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия – лекар, акушер – гинеколог в „Родилно отделение” при МБАЛ – Бургас – АД, като главен оператор при операцията на пострадалата, и без да свика консилиум, въпреки трудността на случая, взела решение за извършване на ревизия на септична матка и противопоказна интервенция при септично състояние и гноен абсцес на матката и отстранила едностранно маточните придатъци – тръба и яйчник, а е оставено огнището на сепсиса – матката, с което провокирала септичен шок с фатални последици и в условията на независимо съпричиняване с другите двама лекари по непредпазливост причинила смъртта й.

Д-р Нина Добрева е призната за невиновна по обвинение, че на 02.02.2008 г. в град Бургас в МБАЛ – Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия – лекар акушер – гинеколог, на длъжност „акушер-гинеколог” в Родилното отделение при МБАЛ – Бургас АД, като асистент при извършване на гинекологична операция извършила ревизия на септична матка – противопоказна интервенция при септично състояние и абсцес в матката, с което провокирала септичен шок с фатални последици в условията на независимо съпричиняване с другите лекари и по непредпазливост причинила смъртта на пострадалата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук