13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Новите съдебни заседатели положиха клетва

Пред Общото събрание на съдиите те се заклеха да прилагат Конституцията и законите, като изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение. Голямата част от съдебните заседатели – 180 души, са излъчени от Общински съвет Бургас, 10 от Общинския съвет на Камено и трима от Общинския съвет на Созопол. 

Всички те ще бъдат разпределени на случаен принцип в 12 съдебни състава. В началото на 2015 г., ще бъдат организирани срещи с определения им съдия от наказателното отделение на съда. Предвидено е обучение, в което ще бъдат запознати с правата и задълженията им и с основните принципи на наказателния процес, в който те участват.

Председателят на Районен съд Бургас съдия Яна Колева призова новите съдебни заседатели да осъзнаят високата отговорност на това, в което се заклеха. „Отговорността на съдебния заседател е не по-малка от тази на съдията“, акцентира тя и ги покани добросъвестно да изпълняват задълженията си като представители на обществото в съда.

Съдебните заседатели гласуваха петчленен Съвет, който ще ги представлява пред ръководството на институцията. Двама от неговите членове са за втори път съдебни заседатели, а останалите започват първия си мандат.

Около 30 от общия състав на съдебните заседатели работят като педагози, каквото изискване поставя Законът за съдебната власт. Най-младият съдебен заседател в Районен съд Бургас е на 21 години, а най-възрастният на 64 години.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук