15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Новият рехабилитационен център е почти готов

На финал са строителните дейности в новия Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Той ще се намира на втория етаж в сградата на бившия Отрезвител. Там се извършва саниране и ремонт на вътрешните помещения. Изцяло е обновен покривът. Монтирана е алуминиева дограма.

След приключване на строителните дейности, ще бъде закупена и доставена бяла, черна техника, както и необходимата мебелировка. Всичко това се случва по проекта „Развиване на нови услуги в Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства на територията на община Бургас“, мярка 1: „Подобряване на системата за психично здраве на българските граждани“. Той се осъществява по програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

В центъра специалисти ще работят за социалната рехабилитация на хора с леки психични и поведенчески разстройства. За всеки потребител ще бъде изготвен индивидуален рехабилитационен план за участие в програми, включващи кулинарни, компютърни, музикални и арт занимания.

Центърът ще задоволи потребностите от общуване в група, придобиване на социални умения, ще предложи обучение за по-добро познаване и контрол над болестта, ще спомогне за правилно отношение и съдействие от страна на близките.

Предвижда се той да обслужва около 30 пълнолетни пациенти на възраст между 18 и 65 години с ниска степен на зависимост от грижи. С тях ще работят обучени медицински специалисти и немедицински кадри: ръководител, водещ случая психолог, социален работник, психиатър, трудо и арт терапевт, медицинска сестра.

Проектът се изпълнява съвместно от Община Бургас и експерти от бургаския Център за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук