13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Нови велоалеи и морски транспорт от „Сарафово“ до „Крайморие“

Електронна система ще сигнализира автоматично на спешния телефон 112 при възникване на пътен инцидент в Бургас. Хай-тек сензори трябва да бъдат въведени на всички възлови кръстовища. Идеята е част от плана за градска мобилност, който премина през поредното обществено обсъждане днес.

Подробностите около находчивото хрумване обаче тепърва ще се изясняват. Сред желанията на администрация попада и закупуването на електромобили за нуждите на местното управление. Ще се търси вариант и за изграждането на допълнителни велостоянки на обществени места. Това обяви по време на обсъждането Руска Бояджиева, която работи по плана.

Като част от него в Бургас трябва да бъдат изградени и нови велоалеи – около 30 км. По план, заложен в проекта за Интегриран градски транспорт, изпълнението им ще започне през следващата година, обяви от своя страна заместник-кметът по Европейски политики и Екология в общината, Атанаска Николова. По думите й, проектът е завършен като предстои избор на фирма изпълнител.

В общината работят и по въвеждането на електронен вариант на системата за велосипеди под наем. Оттам се надяват нововъведението да заработи целогодишно от това лято. В Централна градска част пък трябва да бъде въведена така наречената „зелена зона” за паркиране.

Планът предвижда и: създаване на морски транспорт „Сарафово”-„Крайморие”; закупуване на информационни говорещи табла; изграждане на виртуална платформа и централна градска зона на общинска соларна станция за зареждане на електромобили и електрически мотопеди.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук