7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

С нови екипи и стари пожарни посрещат празника бургаските огнеборци

Съвременна екипировка за 50 000 лв. подари Общината на бургаските пожарникари по случай техния професионален празник. При неговото отбелязване днес кметът Димитър Николов символично връчи договор за доставката на нови пожарникарски облекла, каски и качулки на началника на Районна служба „Пожарна безопасност и спасяване“ Васил Василев.

Комплектите от новата екипировка за бургаските пожарникари  ще пристигнат до края на месеца. Разходът за закупуването им беше заложен в капиталовата програма на Община Бургас с решение на местния парламент. Въпреки всичко бургаските огнеборци не скриха днес опасенията си от тотално остарялата техника и екипировка.

Някои от пожарните автомобили  са прехвърлили пет пъти лимитите за експлоатация. Единствената автостълба в Бургас е  от 1973 год. За пожарните коли липсват и бази за ремонт. Чупенето на автомобилите е почти ежедневие и пожарникарите след смяна дават дежурства по поддържане на колите. Бюджета засега не позволява закупуването на нова техника. Пожарната се издържа от спонсори и с общински пари. През май месец общината закупи и противопожарен автомобил от Англия. Днес, отбелязването на професионалния празник в Бургас включваше и ритуално поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци при паметната плоча пред сградата на Пожарната. Веднага след това бе направена и демонстрация по дисциплината „Изкачване на учебна кула с щурмова стълба“, в която се включиха  огнеборци, участници в Националния отбор на България по пожаро-приложен спорт. Уменията си показа и  гл. пожарникар Стоян Хаджиев републикански рекордьор на дисциплината от проведеното XIV-то Европейско първенство в Чехия.

Общо на 2613 повиквания са реагирали през 2009-та бургаските пожарникари, включително наводнения и катастрофи. Тази цифра е с 60 произшествия повече от  същия период на миналата година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук