13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Общината свързва в едно медицинската и социалната грижа

Община Бургас стартира изпълнението на нови проекти, които свързват в едно медицинската и социалната грижа, тоест лекуват и тялото, и душата. Благодарение на тях ще бъдат създадени два центъра за дневна грижа – единият за деца с церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания, а другият за хора с ментални проблеми.

Сред най-важните ефекти от реализацията на проектите е възможността членове на семействата, които в момента обгрижват постоянно роднините си с такива диагнози, да ги поверяват на ангажирани специалисти за по 8 часа през всеки от работните дни. Така те ще имат възможността да се реализират професионално, да си почиват и да водят социален живот. Социализацията на самите пациенти е другият търсен ефект, защото стоенето сам вкъщи само усложнява тяхното положение.

Подробности за двата проекта днес представиха зам.-кметовете Атанаска Николова и д-р Лорис Мануелян, Мая Велчева – директор “Европейски политики”, Мая Казанджиева – директор “Социални дейности” в Община Бургас. В срещата участваха още Тони Костова – директор „Социално подпомагане”- Бургас, директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и експерти от бургаския Център за психично здраве.

*Първият проект се нарича „Създаване на център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания и техните семейства на територията на община Бургас“, ДБФП №: РД- 13- 144/ 14. 09. 2015 г. Стойността му е 616 000 лева. Той предвижда изграждане на пристройка и преустройство на съществуваща сграда по плана на вилна зона „Минерални бани“. Новият комплекс ще бъде с най-модерно обзавеждане и специализирано оборудване. По проекта ще бъдат обучени медицински и немедицински специалисти за работа с тази целева група: педиатър, психиатър, невролог, физиотерапевт, кинезитерапевт, рехабилитатор, психолог, логопед, социален педагог и помощен персонал-санитари. Предстои и обучение на 80 родители на деца, страдащи от ДЦП, соматични увреждания, аутизъм. Създаденият Център за рехабилитация и психологическа подкрепа ще има капацитет за 20 посещения на ден. Община Бургас има желание да надгради този проект, като построи и малък басейн за рехабилитационните нужди на децата, който да се пълни с минерална вода от собствен източник.

*Вторият проект се нарича „Развиване на нови услуги в Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства на територията на община Бургас“, мярка 1: „Подобряване на системата за психично здраве на българските граждани“. Стойността му е 333 000 лева.

В този дневен център специалисти ще работят за социалната рехабилитация на хората с психически проблеми. Центърът ще се намира на втория етаж в сградата на бившия Отрезвител. Там предстои да бъде извършен основен ремонт. Впоследствие ще бъде доставено обзавеждане и специализирано медицинско оборудване. В дневния център ще се предлагат различни видове терапия, кулинарни, музикални и арт занимания. Предвижда се той да обслужва около 30 пациенти на възраст между 18 и 65 години. За тях ще се грижат обучени медицински специалисти и немедицински кадри: психиатри, психолози, социолози, здравни медиатори, санитари.

И двата проекта се осъществяват  по програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук