12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Нови 10% ръст за детската престъпност в Бургас

С около 10 % се е увеличила детската престъпност през изминалата година в Община Бургас, съобщи за Радио „Фокус” Десислава Василева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Тя поясни, че се увеличава всяка година не само детската, но и престъпността при възрастните с такъв процент.

Най-честите престъпления през 2015 година са кражбите, в частност домовите. Те са извършени предимно в кварталите „Победа” и „Акациите”, където има и взломни кражби. В училищата най-често изчезват мобилните телефони, чанти и джобни пари. Василева посочи, че причините за увеличението на детската престъпност са съвкупни.

„Въпреки превенцията и интервенцията, с която се занимаваме, престъпността се увеличава. Включително филмите, които се гледат, културата, медиите непрекъснато показват някакви престъпления и добрата новина винаги е най-накрая. Всичко това, което залива нашите деца, прави това, че престъпленията стават нещо нормално в техните виждания”, каза Василева.

Превенцията, която се извършва от местната комисия, е чрез провеждането на кампании през годината. Консултират се родители, ученици. Специалистите ходят в училищата, като се обръща внимание върху това докъде водят престъпленията.

„Децата не винаги разпознават какво е престъпление. Сблъсквала съм се с деца в кварталите „Победа”и „Акациите”, които не разбират защо ние им разглеждаме възпитателни дела, тъй като това да се краде, джебчийските кражби специално са ежедневие за тяхното семейство, това те наблюдават при своите родители, своите братя и сестри и не могат да разберат защо ние ги наказваме по някакъв начин, което е много жалко. Затова ние влизаме в класовете и влизаме в пряк диалог с децата и им обясняваме какво е престъпление, какво е противообществена проява, какви са последиците, какви следи оставя при тях, защото много от професиите след това не могат да се практикуват, ако децата имат досие. Ние създаваме такова досие. То остава в полицията и специално за служби, които са свързани с полиция, с пожарна, с охрана, с летище не могат да се практикуват, независимо, че те не са били осъждани”, поясни Василева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук