10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Новото дело за убийство срещу Пламен Дишков- Кела тръгва във вторник

Бургаската окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия шеф на СИК за Южното Черноморие. Той е обвинен за убийството на месарския бос Димитър Стаматов- Мастара. На 21 ноември 2002 год.  на бул.“Стефан Стамболов“, пред офис на „М-Тел“, около 16.45 часа, Мастара беше застрелян от покрива на кооперация от другата страна на улицата. Прекият извършител на разстрела е Бойко Стоянов, който беше осъден на 20 години затвор. След ареста си той свидетелства, че Кела му поръчал убийството на бизнесмена срещу 100 000 лв. Три месеца по-късно обаче Бойко Стоянов се отметна от показанията си.

Кела беше осъден задочна на 20 години, като поръчител на убийството. След 9-годидини издирване Португалия ни върна обявеният за международно издирване български гражданин.

Процесът ще се гледа отново, след като Върховният касационен съд възобнови делото и  отмени задочната присъда на Апелативния съд в Бургас от 2007 г. Делото беше върнато в досъдебно производство, поради неучастие на Кела в наказателното производство.

По делото беше приложено и решение на Върховния съд на Португалия, от което се разбира, че предаването на Кела на българските власти е станало при две условия- като цяло да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично, както и невъзможност да му бъде наложено по-тежко наказание.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук