15.4 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Нов апарат предпазва хирурга да не засегне лицевия нерв

Нов апарат в Бургаската болница помага на хирурга да установи с точност къде минава лицевия нерв и да не го засегне. Първата операция с апарата бе извършена в сряда в  отделението “Уши, нос, гърло”. Оперирано е ухото на 50-годишна пациентка.

Въвеждането на подобна апаратура е практика в цял свят – тя помага пациентът да бъде презастрахован, макар и при рутинна операция. В България има само два такива апарата – в столицата и тук, в МБАЛ-Бургас АД.

Засягането на лицевия нерв води до парализиране на мускулатурата на половината лице. Пациентът не може да си затваря окото и да движи половината си уста, а това има траен козметичен ефект.

Подобни случаи в страната са рядкост, но подобна апаратура ги свежда до минимум.

На лицето на пациента, върху клепачите и на мускулатурата на устата, се поставят подкожно фини иглички, свързани с електроди. Електродите  изпращат импулси към апарата, така че да се проследи дали нервът се засяга или не. Когато наближи опасна зона, апаратът го показва на специален монитор. 

Апаратът може да се използва при всички операции на ухото и паротитната жлеза, откъдето нервът преминава с всичките си разклонения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук