11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Нов закон задължава охранителите да се сдружават

Новият закон за охранителните фирми ще кара представителите на бранша да се сдружават. Те задължително ще трябва да членуват в едно от сдруженията, които съществуват сега. Ако бъдат изключени от организацията, ще им се отнема лиценза за работа.

Част от предложенията, които са залегнали в новия закон, са предложени от Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО). Те са били представени на срещи с депутати от ГЕРБ, БСП и НФСБ. Промените са коментирани и с двата синдиката КТ „Подкрепа“ и КНСБ, както и в КРИБ, където НАФТСО членува.

„Новият закон има за цел да извади охранителните фирми от сивия сектор на светло. По наши данни, над 70% от тях в момента работят в сивия сектор“, коментира Петко Иванов – управител на охранителна фирма в Бургас и член на Управителния съвет на НАФТСО.

В момента в страната има пет сдружения, в които членуват представители на бранша. Най-голямото е НАФТСО. Интересът към организацията расте и за последните няколко дни желание за членство в него са заявили осем фирми от страната.

Една фирма, за да е член на сдружение трябва да отговаря на три условия – да спазва устава на организацията, да спазва приетия от нея Етичен кодекс и да си плаща редовно членския внос.

„Покрай дебатите около новия закон чуваме какво ли не. Част от твърденията не отговарят на истината. Не е вярно, че членският внос, който плащаме, е висок. В нашето сдружение той беше 180 лева на месец. С промените, които направихме в НАФТСО, от 1-и септември тази година всеки член ще плаща по 50 лева на месец. Затова ми е чудно, откъде дойдоха коментарите за членски внос от порядъка на 2000 лева на месец?“, коментира Петко Иванов.

Освен че ще осветли дейността на сектора, новият закон ще регламентира и пазара. Според хора от бранша, промените няма как да доведат до преразпределение на обектите. Фирмите, които извършват охранителна дейност, са регистрирани по търговския закон и извършват търговска дейност.

„Желанието ни е да се обединим в една организация, която да защитава нашите интереси, както лекари, стоматолози, адвокати имат по един съюз или организация. Когато се обединим, ще имаме възможност да защитаваме по-добре интересите на бранша ни. Членството в организация, както е предвидено в новия закон, е в полза на малките фирми“, уточнява Иванов. Желание в тази посока не липсва и се работи за такова обединение.

През 2016 година на територията на област Бургас са работили 137 охранителни фирми. В цялата страна броят на лицензираните е над 1300, но никой не може да каже колко от тях функционират.

В момента всяка фирма работи сама за себе си и се защитава сама, когато участва в търгове за обществени поръчки например. Най-често проблемите идват от заложената най-ниска цена в конкурсите. От една страна, фирмата трябва да изпълни тези изисквания, ако иска да спечели търга, от друга, попада под ударите на синдикатите, защото така нарушава разпоредбите за доходите в бранша.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук