9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Нов кът за отдих ще краси крайречната алея в Ахелой

Нов кът за отдих ще краси крайречната алея в Ахелой

Създаването на среда за почивка и игра за най-малките не само в централната градска част на населените места, но и в по-отдалечени райони, е част от общата концепция на Община Поморие за благоустройство и развитие на града и съставните му селища.

В изпълнение на концепцията Ахелой вече разполага с такава зона за почивка в кв. „Стара планина”. Решението за изграждане на нов кът за отдих в северозападната част на града е още една стъпка към благоустрояването на отдалечените пространства.

Бъдещата зона за отдих ще бъде разположена на площ от близо 1250 квадратни метра, като с оглед безопасността на играещите деца, пространството й ще бъде затворено с ограда и метални пана откъм пътното платно. Цялата зона за отдих ще се рамкира чрез засаждането на зелен пояс от широколистни дървета, които да преминават и по протежението на прилежащата улица.

С работата си по проекта Общинско предприятие „Благоустройство, комунални и строително-ремонтни дейности” ще осигури условия не само за безопасността, но и за забавленията на най-малките. Детските кътове ще са подходящи за малчугани на възраст от 3 до 12 години. Планирани са 4 броя съоръжения, включващи зони за пързаляне и люлеене, клатушка и пясъчник. Под съоръженията ще се оформи тревна настилка, а декоративни широколистни и иглолистни храсти ще очертават допълнително територията за игри.

Алеите около четирите къта ще бъдат застлани с бетонови тротоарни плочи и ще водят до малък кръг с фонтан или чешма. Проектното решение включва още монтаж на пейки за почивка и кошчета за отпадъци, а за още по-голямо удобство и сигурност ще бъдат монтирани осветителни тела, които да осветяват парковото пространство и през тъмната част на денонощието.

Идеята за създаването на обекта бе дадена по време на общественото обсъждане на бюджет 2016 в Ахелой. Местоположението е избрано неслучайно – още преди години площите на запад по ул. „Рила“ са били предвидени за крайречна алея. А успешното реализиране на настоящия проект може да провокира разработването на цялостен план за създаването на бъдещия „Крайречен парк“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук