13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Нов проект развива туристическия потенциал на Акве Калиде

Археологическите находки в Акве Калиде край Бургас ще бъдат консервирани за следващите поколения, експонирани по интересен начин, а достъпноста до тях ще бъде подобрена. Това ще се случи благодарение на проекта „TOGETHER“: Общото културно наследство без граници“.

Той e подготвен съвместно от Регионален исторически музей – Бургас и Регионален директорат за култура и туризъм – Къркларели, а финансирането идва от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег.

Повече от две хилядолетия минералните извори край нашия град са посещавани от монарси, рицари, занаятчии и най-обикновени хора от три континента. Някои от тях са пътували с месеци, за да се лекуват тук. С течение на времето край изворите е възникнал цял град. Днес под земята лежат могъщи крепостни стени, храмове и интересни находки от няколко епохи.

През последните години се работи усърдно за разкриване и подходящо експониране на богатата археология. С тази поредна инвестиция ще бъде постигнато едно по-високо качество в предлагането на този обект на вниманието на туристи от страната и чужбина.

Планирано е изграждане на подходяща инфраструктура за лесен достъп до Акве Калиде – подходи, алеи, ново осветление, както и популяризация чрез въвеждане на съвременни информационни и комуникационни технологии.

Ще се консервират разкритите Източен ранновизантийски корпус на банята, античните и късноантичните водопроводи, фригидариумът /студен басейн/ и малкият ранновизантийски басейн, част от фортификацията.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук