13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Нов пътен знак пази защитени птици /видео/

Бургас  е първият град в страната, в който беше  поставен нов тип пътен знак. Той ще предупреждава водачите, че е възможна поява на птици на пътното платно. Знакът беше монтиран на отсечката Бургас – Созопол, в района на защитена местност „Пода“, част от Натура 2000. Над бургаските езера преминава Виа Понтика – един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка.

Д-р Георги Митев : Знакът действително  е нов за България, подобен вид знаци има в Европейския съюз . Много мислихме как да съчетаем обозначението за преминаване на диви птици със това да бъде спазен  и закона за движение по пътищата.

254 вида защитени птици зимуват в езерата около Бургас.  Част от тях с в Червената книга на България. Обследвани са и са преброени около 69 000 броя птици в бургаските езера.

Д-р Георги Митев :  Тези птици за жалост стават жертва на автомобилния трафик . Имаме множество сигнали през това лято, че са стнали доста птици жертви на автомобилния трафик, защото те нормално  и естествено пресичат от моста, който  е в неподстредсвена близост до нас.

В отсечката Бургас- Созопол до местността Пода платното често пресичат  водолюбиви защитени птици.

Георги Паничев : Всеки ден пътувам до Бургас и виждали сме много патици с малки и лебеди с малки лебедчета и проблеча е, че те излизат в размножителния период , когато преминават и фуражовозите и тука по банкетите пада храна, жито…

В монтирането на пътния знак се включиха членове на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни към Общинския съвет в Бургас  и представители на отдел „Пътна безопасност“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук