13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Нов рекорд за летището

3, 8 милиона е броят на обслужените пътници през 2013 година на летищата във Варна и Бургас, които “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД управлява. Това е 5,5 % ръст спрямо 2012 година. Основни пазари на летище Варна остават Русия и Германия. За летище Бургас това са Русия и Великобритания.

През 2013 година летище Бургас постигна нов рекорд в историята на летището – през него преминаха почти 2, 5 милиона пътници, което е ръст от 4, 2 %.  Най-много са пътуващите от Русия, като техният брой достигна 640 000, което е 20% ръст спрямо предходната година. След тях се нареждат пътниците от Великобритания и Германия. Традиционно най-силните месеци на летище Бургас са юли и август. На 9 август за едно денонощие са обслужени близо 40 000 пътници.

За поредна година руският пазар е на първо място по брой обслужени пътници и на двете летища с голям процент на нарастване спрямо предходната година. Съществен ръст бележат пътуващите от и за Беларус. Дестинация Москва отново води челните позиции по брой пътници през 2013 година.

Годината ще бъде запомнена с изключително мащабната инвестиция в строителството на новите пътнически терминали, които бяха открити през 2013 година и вече посрещат  своите гости. Изграждането на новите пътнически терминали е от съществено значение за развитието на двата черноморски града и туристическата индустрия в България.

Новите терминални сгради разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони. Всички процеси в новите съоръжения са автоматизирани. Проектът, дело на известни световни проектанти и дизайнери, цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летищата, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук