12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Нов скандал с унищожени дюни. Този път в Китен

Скандал и в Китен. Оказва се, че дюните на къмпинг „Китен“ са засипани с пръст. Констатацията е на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Бургас. Но според фирмата, собственик на част от къмпинга, е започнало възстановяване на терена след опустошителните наводнения. Дейностите обаче са започнали без разрешение от общината.

duni camping kiten 2

                             на снимката: засипани с пръст дюни в Китен

По думите на Стамо Стамов – управител на фирмата инвеститор, в правилника за отстраняване на аварии и бедствени положения било записано, че е тяхно задължение като собственици да отстранят щетите, както и на държавата, която обаче не била предприела нищо.

 

duni camping kiten 1

                            на снимката: засипани с пръст дюни в Китен

Пазачът на обекта обясни пред екипа ни, че теренът е бил една дупка, която при наводнението се напълнила с вода и затова е трябвало да се запълни с инертни материали, да се изравни и да стане едно хубаво место за хората, които идват на къмпинг там.

 

на снимката: строителство в Синеморец
на снимката: строителство в Синеморец

Собственикът на къмпинга Стамо Стамов твърди, че земята под караваните не е дюни. „Това не са дюни, това е отреден терен още от времето на окръжен съвет Бургас около 70-та година за къмпиране. И в момента във всички кадастрални карти е нанесено като къмпинг.“

 

duni camping kiten 5

на снимката: строителство в Синеморец

 

Директорът на РИОСВ Бургас Таня Манолова обаче е категорична, че това са дюни. „Категорично дюни, облесени дюни и сиви дюни. Тази територия е извън границите на защитената територия и защитена зона. По силата на Закона за опазване на околната среда обаче и Закона за защитените територии механизмите за въздействие са изцяло в ръцете на общината.“

От Община Приморско вече са съставили констативен акт на фирмата за строителните дейности, за които не са уведомени.

Принудително е спряно и строителството на друг обект в Синеморец . Според Детелина Иванова – главен експерт контрол защитени зони и територии в РИОСВ Бургас, обектът е незаконен строеж, попадащ на територията на две защитени зони от мрежата Натура 2000.

Разрешението за строеж е издадено на 10 март 2015-та година от главния архитект на Община Царево Светослав Николов. „Съдбата на този обект е незабавно да бъде премахнат, тъй като категорично е незаконен”, заяви Иванова.

Разпратени са предписания към собствениците, към РДНСК и до Община Царево. Земята в Синеморец е закупена от Община Царево още през 2005-та година от името на Неделчо Гинин, който по-късно продава терена на фирма „Корк и Форк“. Оказва се обаче, че фирмата е собственост на дъщеря му Дарина Неделчева. След като РИОСВ два пъти отказва да издаде разрешително за строеж, компанията подава документи за трети път. Становище по третия иск от инспекторите все още няма, но Община Царево вече е издала разрешение за строеж. Започва и строителството. Очаква се поредното обжалване и тежка съдебна процедура.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук